Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Mohamed VI indulta i redueix les penes a 1.500 delinqüents al Marroc

La decisió del monarca ha causat suspicàcies a les xarxes: 'On aniran?'

Els musulmans celebren aquests dies la Festa del Sacrifici (Eid a l'Adha), la festivitat més assenyalada al calendari islàmic. Com és costum al Marroc, el Rei Mohamed VI ha celebrat la festivitat proclamant l'indult i la commutació de penes de centenars de reus al regne alauita. El cap de l'Estat ha indultat i ha reduït les penes a 1.484 persones, algunes a la presó i altres en llibertat.

Indults habituals al Marroc

"Amb ocasió del sagrat Eid a l'Adha, la seva majestat el rei ha emès el seu sublim ordre d'indultar un grup de persones que havien estat condemnats pels tribunals del regne". Així diu l'edicte emès pel Ministeri de Justícia i difós per l'agència de notícies estatal. Per aquest edicte, es proclama l'indult de 114 reclusos, la reducció de la pena de presó per a 1.094 interns, i la commutació d'una cadena perpètua per una reclusió de durada determinada.

A més, 275 persones en llibertat han vist suspeses les penes de presó i les multes. La concessió d'indults és una de les atribucions exclusives del monarca al Marroc, ia més poden ser emesos sense cap justificació. A cada festa religiosa o nacional és costum que el rei concedeixi aquestes mesures de gràcia, així que aquesta no és la primera vegada.

Sense anar més lluny, el mes de gener passat el rei Mohammad VI va indultar 1.383 persones amb motiu del 80è aniversari del Manifest d'Independència. Mesos abans, el juny de l'any passat, havia donat l'indult a 2.050 presos amb motiu de la Festa del Tron. Això sí, en cap d'aquestes mesures de gràcia no s'ha beneficiat els presos sahrauís, que segueixen exclosos dels indults atorgats pel monarca marroquí.

Suspicàcies a les xarxes

L'alliberament dels presos i la commutació de penes al Marroc ha aixecat suspicàcies a Espanya. A les xarxes plantegen que “ja sabem qui es menjaran a aquests i quin país els donarà una paga”. Hi ha qui diu que “són els mateixos que els falta temps per venir a Espanya, si aquest no és el motiu de l'indult per part de Mohammad VI”.

Un cop més apareixen les suspicàcies sobre els suposats favors que deu Pedro Sánchez al rei del Marroc, i que seria la causa de la submissió d'Espanya al país veí. Els indults han servit també per criticar la regularització de 500.000 immigrants il·legals a Espanya. Ara torna a l'actualitat les dades que deien que a Catalunya un de cada quatre presos menors de 21 anys és estranger, i la majoria marroquines.

➡️ Política

Més notícies: