Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Un mitjà afí a Puigdemont canvia el nom a ERC

Treuen a Esquerra Repúblicana la 'C' de Catalunya

Els pactes municipals i a les diputacions han desfermat una guerra acarnissada entre Junts i ERC, i tota oportunitat és bona per ferir l'adversari. L'últim dard contra Esquerra ve del diari digital La República, un mitjà independentista dirigit per un militant crític d'ERC, afí al sector radical de Carles Puigdemont.

El mitjà es fa ressò de la decisió d'ERC de crear dues noves secretaries per enfortir la direcció i afrontar amb més garanties el repte electoral del 23-J. Però hi ha un detall que crida poderosament latenció. El diari canvia deliberadament el nom del partit que presideix Oriol Junqueras, i li retira la 'C' de Catalunya.

ER, sense la 'C' de Catalunya

Al titular es refereix al partit com a Esquerra Republicana, i al text parlen d'“Executiva Nacional d'ER”. El mitjà digital recull així una ironia recurrent de l'espai de Junts per Catalunya. Els militants i simpatitzants del partit solen referir-se a ERC com a ER, sense la 'C' de Catalunya, en considerar que els republicans han abandonat la lluita per la independència. Ara, aquest diari afí a Waterloo fa seva la idea i canvia el nom del partit en un article informatiu.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

La República és un mitjà digital hereu de Directe, el diari que va posar en marxa Joan Camp el 2007. Va néixer amb una orientació clarament independentista, i el mateix Oriol Junqueras va rellevar Camp en la direcció del diari un any després. També va estar gestionat per l'associació Col·lectiu 2014, liderada pel diputat d'ERC Joan Puig . La seva empresa Catmedia Global va aconseguir el control total del mitjà després de la sortida d'Oriol Junqueras.

Gir sota el comandament de Puig

El 2018, després dels esdeveniments del referèndum de l'1-O, el diari va fer un gir i va passar a anomenar-se La República. Si Directe havia estat fins aleshores el diari de l'espai d'ERC, des de llavors recolza clarament els postulats del sector de Carles Puigdemont. Fins al punt d'arribar a canviar el nom del partit en què milita el mateix director, Esquerra Republicana de Catalunya.

El diari segueix dirigit per Joan Puig, que es va allunyar de l'estratègia de la cúpula d'ERC i ara integra el sector crític dins del partit. És membre del Consell per la República de Carles Puigdemont i també forma part del Col·lectiu 1 d'Octubre. Es va presentar a les primàries per encapçalar les llistes d'ERC a Girona a les eleccions del 23-J, però va perdre davant de la candidatura de Montse Bassa.

➡️ Política

Més notícies: