muntatge amb Emmanuel Macron i la periodista Montserrat Besses

POLÍTICA

Macron, el Pedro Sánchez francès

L'excorresponsal de TV3 a París Montserrat Besses també el veu com un amant dels riscos

Llegint el retrat d'Emmanuel Macron que ha fet Montserrat Besses diria que té moltes semblances amb Pedro Sánchez. No endebades tots dos es van trobar a Barcelona el passat mes de gener passat en plena crisi per les armilles grogues a França. Ni que sigui per la tendència a assumir riscs.

Com afirma l’excorresponsal de TV3 a París: “Macron ha circulat per una autopista sense límit de velocitat". Besses, que va treballar dotze anys a París, acaba de publicar “Totes les cares de França” (Pòrtic, 470 plans, 19,50). De moment només en català.

L’autora aprofita no només per analitzar la figura del president francès sinó també la salut del país veí. Com se sap, Macron està casat amb Brigitte, una exprofessora 24 anys més gran que ell.

La va conèixer a l'institut. A les classes de teatre. Estava casada i tenia tres fills. A la seva època va ser un escàndol.

Després es va fer inspector d'Hisenda, banquer d'inversions i finalment la política. Manuel Valls, llavors primer ministre, li va donar l'alternativa com a ministre de Comerç. Aviat va començar a anar per lliure.

El socialista François Hollande, aleshores president, va pensar que conspirava contra ell. No es va tornar a presentar. Els socialistes gals estan sumits en una crisi.

El moviment que va crear es diu “En Marxa”, que coincideix amb les sigles del seu nom i primer cognom.

L'autora analitza també la problemàtica social a França com les armilles grogues. O les protestes per les jubilacions. Va ser Mitterrand qui va introduir, l'abril del 1983, l'edat de jubilació.

Igualment s'endinsa també als problemes de les banlieues o el de la immigració. Com explica l'actual alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, “tot l'electorat antiguament comunista ha vingut cap a nosaltres.

L'obra ha estat escrita entre el juliol del 2022 i el gener d'aquest any. Tot just començar la periodista admet que “he de confessar que estimo França”. Montserrat Besses fa 40 anys que està vinculada a aquest país.

Primer com a estudiant a l'Institut d'Estudis Polítics, conegut com a Sciences-Po, i després com a corresponsal. Llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB (1957), va començar primer a l'Avui (1979), més tard va fer el salt a TV3.

Besses recorre a les escultures de Marianne, el símbol de la República Francesa, repartides per tot el territori, per fer també un retrat de la societat francesa. Al capdavall, des que van guillotinar un rei (Luis XVI) el 1799 porten ja cinc repúblique