8.200 militants decideixen avui el futur d'ERC i la política catalana
Oriol Junqueras surt amb avantatge, però la candidatura rovirista i els crítics aspiren a donar la sorpresa
8.260 militants d'ERC estan cridats avui a les urnes per triar la direcció del partit entre tres candidatures: les dues oficialistes -encapçalades una per Oriol Junqueras i l'altra pel candidat rovirista Xavier Godàs- i la llista dels crítics, amb Alfred Bosc com cara visible. La decisió marcarà el futur d'ERC, que es vol recuperar de la pitjor crisi de la seva història recent, i també de la política catalana, perquè hi ha en joc les aliança de govern amb els socialistes a Catalunya ia Madrid.
Oriol Junqueras encapçala amb Elisenda Alamany la candidatura Militància Decidim amb tres inputs: reconnectar el partit amb les bases, depurar les responsabilitats de la corrupció interna, i traçar un nou full de ruta cap a un nou referèndum. La seva candidatura ha estat avalada per dos terços de la militància i compta amb un ampli suport dels líders municipals, cosa que el converteix en clar favorit per a la reelecció.
Xavier Godàs i Alba Camps encapçalen la llista orquestrada per Marta Rovira, que va preferir fer un pas al costat i apostar per nous lideratges. Compte amb el suport de pesos pesants i figures històriques del partit, però encara que va començar amb força s'ha anat desinflant i ara mateix parteix amb desavantatge. Tot i així, esperen donar la sorpresa amb un projecte de renovació, netament independentista i més crític amb PSOE i PSC.
La candidatura Foc Nou, amb Helena Solà i Alfred Bosch al capdavant, sorgeix del sector crític amb el vell aparell del partit i es presenta com a única garantia de regeneració. Proposen una revisió dels pactes amb PSOE i PSC, i adverteixen que si guanyen posaran molt difícil els pressupostos a Salvador Illa. Tot i que només van aconseguir 500 avals, podrien concentrar el vot crític de la candidatura Recuperem ERC que no va passar el cens.
A la votació d'avui es proclamarà vencedora la candidatura que aconsegueixi superar el 50% dels vots. Si cap llista ho aconsegueix, se n'anirà a una segona volta en un termini de 15 dies on s'enfrontaran les dues llistes més votades. Això obrirà la possibilitat d'aliances, i per això Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional estan intentant amarrar el suport de Foc Nou en cas d'una segona volta.
La militància davant de l'establishment
Les negociacions entre Militància Decidim i Foc Nou estarien molt avançades, amb la promesa d'integrar els crítics al nou organigrama un cop Junqueras recuperi la presidència. Tot i que Foc Nou es reserva de moment les seves cartes, cal no oblidar que fa només uns mesos Helena Solà va mostrar el seu suport a Junqueras. Els crítics, amb poques esperances de guanyar, esperen mitjançant l'aliança amb Junqueras poder exercir la seva influència dins la nova executiva.
Després d'unes setmanes convulses d'atacs creuats amb Marta Rovira, Oriol Junqueras va optar per la discreció per continuar ampliant els suports. L'estratègia ha donat resultat i els que coneixen des de dins el partit asseguren que l'expresident compta amb una majoria prou còmoda per imposar-se avui més del 50%. Junqueras, l'únic líder reconeixible que concorre en aquest congrés, es presenta com el candidat de la militància davant de l'aparell del partit.
Una nova etapa a ERC
La fractura interna a ERC va començar amb la ruptura entre l'expresident Oriol Junqueras i l'exsecretària general Marta Rovira, i va eclosionar amb la desfeta de les eleccions catalanes. Junqueras va presentar llavors la seva dimissió perquè fos la militància qui ratifiqués el seu càrrec, i va començar un procés de reagrupació de la militància sota el seu lideratge. Marta Rovira va forjar una candidatura alternativa que es va presentar un mes més tard i que ha anat sempre a remolc dels junqueristes.
Les tres candidatures volen obrir avui una nova a ERC després dels escàndols de corrupció i un cicle electoral negre. Es posa a debat l'estratègia, amb dos models confrontats: el de la vella direcció, consistent a aparcar la confrontació independentista per eixamplar la base social, i el dels crítics, que volen trencar amb l'esquerra espanyola per reconstruir la unitat independentista. Però també es posa a debat la reorganització interna del partit, amb nous mecanismes de democràcia interna per solucionar els escàndols que han tacat darrerament el partit.
Més notícies: