Persones a una conferència de premsa d'Esquerra Republicana amb un fons groc i un podi amb el logo del partit.
POLÍTICA

La militància d'ERC vota sí a l'acord d'investidura amb el PSC

Les bases avalen l‟estratègia de la direcció en una consulta històrica


Segons els resultats provisionals, el 53,5% de la militància ha votat sí a la consulta per investir Salvador Illa, mentre que el 44,8% ha votat no. En total, 3.397 afiliats han decidit aprovar el preacord d'investidura, mentre que 2.847 dels militants l'han rebutjat.

Les bases republicanes avalen així el preacord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa com a President de la Generalitat. Esquerra comunicarà properament la decisió a la Diputació Permanent del Parlament per engegar els mecanismes de convocatòria de la sessió d'investidura. Aquesta podria tenir lloc el 7 i 8 d'agost, cosa que compliria les expectatives dels republicans que volen accelerar els temps per evitar el desgast de la decisió.

Un aval per a la direcció, però més fractura interna

Tot i l'intens debat generat al si de la militància republicana, el més lògic era pensar que s'imposaria el sí. El debat ha estat controlat en tot moment per la direcció. Importants dirigents com ara Pere Aragonès, Raquel Sans, Joan Ignasi Elena, Elisenda Alamany, Anna Simó i Laura Vilagrà han recorregut el territori presentant l'acord a les diferents assemblees territorials.

Però a més a més de la influència que hagi pogut exercir la direcció, era lògic pensar que la majoria de la militància es decantaria pel sí. L'animadversió cap a Junts ha pesat més que la desconfiança cap al PSC. A més, s'ha consolidat la percepció que l'acord és el mal menor perquè permet ajornar la crisi interna, mantenir certa quota de poder i impedir unes eleccions anticipades que només anirien a favor de Junts.

L'aval de la militància ofereix més legitimitat al pacte i permet a la direcció d'ERC cobrir-se les esquenes davant de l'allau de crítiques que se'ls ve a sobre. Però la consulta també ha evidenciat la fractura existent a l'organització i podria incrementar la tensió entre els diferents sectors. Moltes incògnites s'obren a partir d'ara, i una serà veure si són capaços de recosir el partit.

El PSC celebra el resultat

ERC insisteix que no és un acord de govern sinó d'investidura, i que la continuïtat de la legislatura dependrà del compliment dels compromisos. En aquest sentit, una altra incògnita que s'obre és com funcionaran a partir d'ara les relacions ERC-PSC. Esquerra ja ha dit que se'n va a l'oposició i que la seva intenció en tot cas és condicionar el govern en minoria de PSC i els Comuns.

Aquí apareix la llarga ombra de Junts, que podria intentar debilitar la relació entre ERC i el nou govern –per exemple ficant-se en la negociació dels pressupostos. De tota manera, caldrà veure quina oposició exerceix Junts, i com el PSC dóna eixida als compromisos de l'acord. La qual cosa porta a formular-se una altra pregunta, que és com afectarà a la crisi interna del PSOE el preacord aprovat avui per les bases d'ERC.

➡️ Política

Més notícies: