Muntatge de Petteri Orpo amb una mesquita plena de musulmans resant
POLÍTICA

Mesura pionera contra els sense papers

El govern finlandès revoca l'assistència sanitària bàsica obligatòria als immigrants irregulars

Finlàndia s'ha posat decididament al capdavant de l'ofensiva contra la immigració il·legal a Europa. El govern conservador finlandès recentment creat ha pres una mesura pionera per dissuadir els sense papers. Volen revocar la llei que garanteix l'assistència sanitària gratuïta als immigrants il·legals.

La llei promulgada per l'anterior govern obliga les autoritats locals a proporcionar assistència sanitària bàsica gratuïta a totes les persones, amb independència de la seva situació legal. El nou govern derogarà la llei. La seva intenció és donar llibertat als òrgans locals per decidir si volen donar cobertura sanitària o no als il·legals.

Imatge de la mà d´un pacient d´un hospital que té una via injectada

La inseguretat i la crisi migratòria van provocar un tomb en les darreres eleccions al país nòrdic. El Partit Finlandès, d'orientació conservadora i identitària, va obtenir uns resultats històrics situant-se com a segona força. Això va permetre acoblar un govern de coalició amb el partit més votat, el centre-dreta de Petteri Orpo.

Primeres mesures contra els irregulars

El partit conservador i els identitaris van guanyar les eleccions prometent mà dura contra la inseguretat i la immigració il·legal. El nou govern ha aprovat un primer paquet de mesures per crear un “entorn hostil” per als immigrants sense papers. Per exemple, retallar els ajuts i accedir als serveis públics.

El govern Orpo també estudia la possibilitat de deportar els irregulars a un tercer país si no poden tornar a la seva terra d'origen. Paral·lelament, el ministeri d'Interior treballa en la implementació de mesures per acabar amb la inseguretat. La recepta consisteix en més policia i reforma del codi penal per endurir les penes.

Pel que fa a la intenció de retirar la sanitat gratuïta als il·legals, el govern finlandès s'ha trobat amb la reticència d'algunes ciutats. Com la capital, Hèlsinki. El govern local ja ha deixat clar que seguirà atenent a totes les persones que necessitin ajuda mèdica, sense importar la seva situació legal.

Efecte crida a la capital

La decisió d'Hèlsinki pot tenir un efecte crida i que els immigrants d'altres urbs sense assistència mèdica es traslladin a la capital. Les clíniques de la ciutat ja estan rebent trucades d'immigrants il·legals que sol·liciten assistència. Aquestes ciutats corren ara el risc de convertir-se en un pol d'atracció.

La llei del govern anterior garanteix uns serveis bàsics i limitats als immigrants il·legals. Això inclou els mals de cap i esquena, dermatològics, hipertensió i control de la diabetis. Als hospitals, els indocumentats reben tractament amb traductors de l'àrab, el búlgar, el romanès i altres idiomes.

El repte migratori posa Europa contra les cordes

Més enllà de la polèmica, les mesures del govern finlandès obren el debat sobre el repte migratori i els límits de l'estat del benestar. A països com el Regne Unit, Suècia, Finlàndia i Dinamarca, els ciutadans han mostrat un ampli suport a les mesures per limitar la immigració irregular. Això ha provocat una onada conservadora a Europa, fins fa poc baluard de les polítiques permissives i d'acollida.

➡️ Política

Més notícies: