Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de circumstàncies mirant a l'horitzó
POLÍTICA

El PP mou fitxa per presidir la Mesa del Congrés

Feijóo s'avé ara a que el PNB presideixi el Congrés

Cop de volant d'última hora d'Alberto Núñez Feijóo per arribar a la Moncloa. El president del PP ha decidit explorar la via del suport del PNB per assegurar-se una majoria a la Mesa del Congrés. Contradiu així un sector important del partit que opta per enrocar-se a la majoria dels 171 diputats i esperar que el bloc d'esquerres no sumi.

La por de perdre els diputats de Vox havia dissuadit el PP de buscar el suport del PNB. Es va imposar així una estratègia conservadora consistent a mantenir la majoria sobre el bloc d'esquerres i esperar una punxada del PSOE. Però alguna cosa ha canviat en les últimes hores.

El PP estaria disposat ara a obtenir el suport dels bascos. No ho tindrà fàcil, ja que el PNB ha deixat clar que no recolzarà a la dreta mentre hi hagi Vox. Feijóo, disposat a passar a l'ofensiva, haurà d'oferir als jertzales una cosa realment temptadora com la presidència del Congrés.

Carambola a tres

Fins ara tot semblava clar: la dreta no sumava i tot quedava a les mans dels diputats de Junts. Però un eventual suport del PNB al PP ho canvia tot.

Això beneficiaria el PP, que aconseguiria la majoria de la càmera i faria un pas important per a la investidura de Feijóo. També el PNB, que no només aconseguiria una presidència històrica de la cambra sinó que a més guanyaria terreny davant de Bildu. I és que amb el Govern Frankenstein, els abertzales han fet el sorpasso al PNB per primer cop.

Pla mitjà d'Andoni Ortuzar parlant en un míting amb el logotip del PNB de banda i una foto del Congrés dels Diputats de fons

Però la situació també beneficiaria Junts, que amplia el seu marge de negociació per aconseguir les seves prebendes. D'una banda, Waterloo no es tanca a negociar la seva abstenció si el PP els dóna el que demanen. D'altra banda, el perill d'una majoria conservadora apuja immediatament el preu de les negociacions amb el PSOE.

Pressió al PNB

Però la prioritat dels populars continuen sent els nacionalistes bascos. La presència de Vox és el principal escull per al partit que dirigeix Andoni Ortuzar, però a Gènova són optimistes i hi ha diverses raons per fer-ho.

En primer lloc, el PNB veu les polítiques fiscals i laborals del Govern Frankenstein com un perill. No hi ha dubte que en matèria econòmica els jertzales són més a prop del bloc conservador que no pas d'una esquerra arrossegada per Podem. El partit ja ha començat a rebre pressions dels empresaris bascos perquè doni suport a Feijóo.

En segon lloc, el protagonisme d'EH Bildu en aquesta darrera legislatura ha causat la reculada del PNB. Aquests podrien recuperar la iniciativa i donar un cop a taula amb la presidència del Congrés. L'únic temor dels jertzales és que el PSE i Bildu posin en marxa una campanya al País Basc contra el PNB per anar amb Vox.

➡️ Política

Més notícies: