Primer pla de Girogia Meloni somrient lleugerament
POLÍTICA

Mesura pionera a Itàlia contra la immigració il·legal massiva

Giorgia Meloni torna a prendre la davantera en la qüestió migratòria


Europa s'ha posat les piles amb la immigració massiva, i el darrer pas fet per Itàlia n'és un bon exemple. El govern de Giorgia Meloni ha tancat un acord amb Albània per acollir immigrants rescatats a la Mediterrània. Es construiran centres per acollir fins a 36.000 persones.

És la primera vegada que un país de la Unió Europea aplicarà aquest mecanisme per descongestionar l'arribada massiva d'immigració. Fa temps que el Regne Unit intenta traslladar a Rwanda els sol·licitants d'asil mentre es tramita el seu expedient. Però un tribunal britànic va sentenciar que era il·legal.

Àustria és el darrer país que s'ha sumat a l'externalització de les sol·licituds d'asil. Cada cop són més els països que busquen mecanismes per posar fre al problema de la immigració il·legal massiva. La mesura aplicada ara per Itàlia estableix un precedent que podria ser copiat per altres països de la UE.

L'acord entre Itàlia i Albània

Itàlia i Albània, dos països amb vells llaços històrics, han signat un acord per alleujar la pressió migratòria a les costes italianes. Els primers ministres Giorgia Meloni i Edi Rama han acordat la deportació d'immigrants des d'Itàlia cap a Albània. Per fer-ho, es construiran a sòl albanès centres d'internament d'alta capacitat.

Els centres, que es posaran en funcionament la primavera del 2024, tindran capacitat per allotjar fins a 3.000 persones cadascun. Serviran per identificar i portar un control dels sol·licitants d'asil, i per tramitar-ne els expedients. Les autoritats albaneses s'encarregaran de repatriar els demandants la sol·licitud dels quals sigui rebutjada.

Arribada de la pastera al moll de La Restinga, a 21 d'octubre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries (Espanya)

Així, les persones rescatades per les autoritats italianes serien traslladades a Albània. Els vulnerables, com a menors i dones embarassades, i els rescatats per les ONG a les costes italianes, romandran al país transalpí. Des de començament d'any han arribat a Itàlia 145.300 immigrants de manera irregular.

Noves propostes a la UE

Geòrgia Meloni ha celebrat la posada en marxa de la mesura, que segons ha dit servirà per lluitar contra les màfies. La primera ministra italiana va insistir en la necessitat d'acollir “només aquells que realment tenen dret a la protecció internacional”. L'objectiu és “reduir els fluxos migratoris irregulars” a Europa.

Itàlia ha agraït a Albània el seu gest, i ha reforçat el suport a la integració del país balcànic a la Unió Europea. Meloni ha dit que Albània "es comporta com un autèntic país europeu". I Albània ha afirmat que "la geografia és ara la maledicció d´Itàlia" i que "si entres a Itàlia, entres a Europa".

La derivació dels immigrants serà un alleujament per a Itàlia, els centres d'acollida dels quals estan completament desbordats. Lampedusa s'ha convertit en l'epicentre de la crisi migratòria no només a Itàlia, sinó a tota la Unió Europea. Això explica que la política migratòria de Giorgia Meloni tingui cada cop més adeptes a la UE.

➡️ Política

Més notícies: