Muntatge de Pedro Sánchez amb Puigdemont i Oriol Junqueras mirant-lo
POLÍTICA

ERC i Junts exigeixen ara més diners

Els independentistes deixen clar quin és el seu objectiu final


ERC i Junts ja han demostrat la seva insaciable voracitat en les negociacions amb el PSOE per la investidura. Cada concessió dels socialistes obre la porta a una nova exigència dels partits independentistes. Un exemple és el de la condonació del 20% del deute de Catalunya, inclòs a l'acord d'investidura amb Esquerra.

Després d'aconseguir la quita de 15.000 milions del deute acumulat de Catalunya amb l'Estat, ERC i Junts adverteixen ara del seu objectiu final. Ahir van registrar al Parlament les conclusions de la Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric. A l'informe parlen de la condonació de 73.000 milions més.

L'informe xifra en 456.000 milions el deute històric de l'Estat amb Catalunya en matèria social, d'infraestructures i de pensions. Inclou també l'exigència de condonar els 73.000 milions del Fons de Liquiditat Autònom (FLA) en concepte de “reparació”. Mentrestant, segueixen les negociacions per tancar l'acord d'investidura.

Pacte fical i Agència Catalana de Seguretat Social

Els partits independentistes ho tenen clar. "Mentre Catalunya segueixi dins de l'Estat espanyol" exigeixen "la cancel·lació del deute públic de la Generalitat a mans de l'Estat per reduir parcialment el deute històric". És la conclusió de la comissió del deute històric registrat ahir al Parlament.

El pacte fiscal ha figurat des del primer moment entre les exigències d'ERC per donar vots a la investidura de Pedro Sánchez. A l'informe de la comissió, Esquerra i Junts demanen un sistema especial de finançament. Es tracta d'una mena de concert econòmic, que donaria a Catalunya la potestat de recaptar els seus propis impostos.

A més, els partits independentistes aspiren a un propi sistema de pensions ia la creació de l'Agència de Seguretat Social Catalana. Ho plantegen com una compensació pel “infrafinançament” en l'àmbit de la sanitat. El document, de moment, no s'inclou a les negociacions amb el PSOE.

Segueixen les negociacions per la investidura

En aquests moments, Junts per Catalunya continua mantenint la incògnita sobre l'acord d'investidura. L'informe del deute històric permet als de Puigdemont “empatar” amb ERC en les demandes al Govern central. Junts va posar l'accent en l'amnistia, mentre que Esquerra va demanar amnistia, Rodalies i pacte fiscal.

Muntatge fotogràfic amb els 2 líders independentistes Puigdemont i Junqueras, amb Pedro Sánchez en primer pla i una manifestació plena d'estelades de fons

Tot i que el infrafinançament fa temps que és a l'argumentari de Junts, els de Puigdemont no ho han inclòs en les negociacions amb el PSOE. L'acord aconseguit entre PSOE i ERC amenaçava de minimitzar els compromisos arrencats per Junts. Aquest va ser el motiu pel qual Puigdemont va ordenar suspendre l'acord.

Els socialistes confien en un imminent acord amb Junts per Catalunya, però encara no se sap a quin preu. L'informe del deute històric demostra que ERC i Junts se senten en una posició de força per arrencar al Govern noves concessions. En canvi, al PSOE s'escampa la sensació d'estar en mans de Junqueras i Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: