Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez amb cara molt seriosa i de fons una protesta independentista amb pots de fum vermell i un cordó policial de Mossos d'Esquadra
POLÍTICA

Més violència política a la Catalunya 'pacificada' per Pedro Sánchez

S'han multiplicat els atacs a partits polítics aquest 2023

Una de les medalles que es va penjar Pedro Sánchez a la darrera campanya electoral va ser la d'haver pacificat Catalunya. Després dels indults als líders processistes, va donar per tancat el Procés i va anunciar l'inici d'una nova etapa de convivència. Tot i això, la violència política no només continua sinó que va a més.

Segons un informe de Mossos d'Esquadra, els primers sis mesos del 2023 van rebre més denúncies per atacs a partits que en tot l'any passat. Crida l'atenció que el PSC sigui precisament el partit més atacat a Catalunya. El 39% de les denúncies van ser per actes contra els socialistes.

Pel que fa a les formacions independentistes, ERC va ser el focus de les ires per la seva estratègia de pacte amb el PSOE. PSC i ERC comparteixen el mateix que la resta dels partits que pateixen la violència política a Catalunya: tots dos són considerats “traïdors” la pàtria.

Catalunya pacificada?

Segons dades de la policia, el primer semestre es van registrar a Catalunya 44 denúncies per incidents relacionats amb els partits polítics. Tot el 2022 van ser 39, així que en només sis mesos la violència política s'ha incrementat un 13%. Això sense comptar els incidents de la segona meitat de l'any.

Això xoca amb el relat del Govern de Pedro Sánchez sobre la fi del conflicte català. “Vaig prendre decisions difícils que molts espanyols no van comprendre, però la situació a Catalunya no té res a veure amb 2015, 2017 o 2019”. Així ho va expressar el mateix Sánchez en una entrevista a Onda Cero el mes de juny passat.

“Catalunya no és una de les principals preocupacions dels ciutadans i sí que ho era fa cinc anys”, va afirmar també. Només uns mesos després es demostra que ni ha pacificat Catalunya ni ha acabat amb el Procés. De fet, Catalunya torna a ser la principal preocupació per a molts catalans i espanyols.

Atacs a 'traïdors' i 'botiflers'

Al focus hi ha els partits considerats “traïdors” per desmarcar-se de la línia oficial de l'independentisme. Encapçala la llista negra el PSC, que l'any passat va patir 14 dels 39 atacs denunciats (36%) i aquest any ja n'ha denunciat 17 (39%). El segon partit més atacat, Vox, ha denunciat quatre actes de vandalisme.

Pla general d'un manifestant independentista vestit de negre i encaputxat llançant un objecte a una foguera situada davant d'un edifici que té un grafiti que posa 'Puta Espanya' i una estelada

ERC també és al punt de mira dels violents per la seva estratègia de negociació amb el PSOE. Els republicans són titllats de “traïdors” i “botiflers”. El 2022 van patir 10 dels 39 atacs registrats, mentre que aquest any ja han denunciat dos incidents.

Una dada que contrasta amb la dels atacs a Junts i la CUP, que només van denunciar dos atacs cadascun en tot l'any passat. Els postconvergents sí que s'han vist més perjudicats aquest 2023, ja que han patit dos incidents més. Això demostra també que els partits processistes també són ara al focus de l'independentisme radical.

El preu de no ser independentista

La majoria de les denúncies presentades van ser per atacs a membres de partits polítics. A més a més, segons l'Observatori de la Violència Política a Catalunya, més del 90% dels incidents van ser perpetrats per l'independentisme. Un 74% de les víctimes d'agressions es van declarar contraris a l'independentisme.

Les dades apareixen després que el Ministeri de l'Interior sol·licités a Europol, a petició de Puigdemont, la retirada de l'independentisme català de la llista de terroristes. Això, malgrat que en els darrers mesos els CDR han protagonitzat nous actes vandàlics, per exemple a la Volta Ciclista a Espanya. L'independentisme continua sostenint que hi ha una persecució de l'Estat espanyol contra la causa.

➡️ Política

Més notícies: