
Més violència política a la Catalunya 'pacificada' per Pedro Sánchez
S'han multiplicat els atacs a partits polítics aquest 2023
Una de les medalles que es va penjar Pedro Sánchez en l'última campanya electoral va ser la d'haver pacificat Catalunya. Després dels indults als líders processistes, va donar per tancat el Procés i va anunciar l'inici d'una nova etapa de convivència. No obstant això, la violència política no només continua sinó que va a més.
Segons un informe de Mossos d'Esquadra, en els primers sis mesos de 2023 van rebre més denúncies per atacs a partits que en tot l'any passat. Crida l'atenció que sigui precisament el PSC el partit més atacat a Catalunya. El 39% de les denúncies van ser per actes contra els socialistes.
Pel que fa a les formacions independentistes, ERC va ser el focus de les ires per la seva estratègia de pacte amb el PSOE. PSC i ERC comparteixen el mateix que la resta dels partits que pateixen la violència política a Catalunya: ambdós són considerats “traïdors” a la pàtria.
Catalunya pacificada?
Segons dades de la policia, en el primer semestre es van registrar a Catalunya 44 denúncies per incidents relacionats amb els partits polítics. En tot 2022 van ser 39, així que en només sis mesos la violència política s'ha incrementat un 13%. Això sense comptar els incidents de la segona meitat de l'any.
Això xoca amb el relat del Govern de Pedro Sánchez sobre la fi del conflicte català. “Vaig prendre decisions difícils que molts espanyols no van comprendre, però la situació a Catalunya no té res a veure amb 2015, 2017 o 2019”. Així ho va expressar el mateix Sánchez en una entrevista a Onda Cero el passat mes de juny.
“Catalunya no és una de les principals preocupacions dels ciutadans i sí que ho era fa cinc anys”, va afirmar també. Només uns mesos després es demostra que ni ha pacificat Catalunya ni ha acabat amb el Procés. De fet, Catalunya torna a ser la principal preocupació per a molts catalans i espanyols.
Atacs a 'traïdors' i 'botiflers'
En el focus hi ha els partits considerats “traïdors” per desmarcar-se de la línia oficial de l'independentisme. Encabeça la llista negra el PSC, que l'any passat va patir 14 dels 39 atacs denunciats (36%) i aquest any ja ha denunciat 17 incidents (39%). El segon partit més atacat, Vox, va denunciar quatre actes de vandalisme.

ERC també està en el punt de mira dels violents per la seva estratègia de negociació amb el PSOE. Els republicans són titllats de “traïdors” i “botiflers”. El 2022 van patir 10 dels 39 atacs registrats, mentre que aquest any ja han denunciat dos incidents.
Una dada que contrasta amb la dels atacs a Junts i la CUP, que només van denunciar dos atacs cadascun en tot l'any passat. Els postconvergents sí que s'han vist més perjudicats aquest 2023, ja que han patit altres dos incidents. Això demostra també que els partits processistes també estan ara en el focus de l'independentisme radical.
El preu de no ser independentista
La majoria de les denúncies presentades van ser per atacs a membres de partits polítics. A més, segons l'Observatori de la Violència Política a Catalunya, més del 90% dels incidents van ser perpetrats per l'independentisme. Un 74% de les víctimes d'agressions es van declarar contraris a l'independentisme.
Aquests s'han conegut poc després que el Ministeri de l'Interior sol·licités a Europol, a petició de Puigdemont, la retirada de l'independentisme català de la llista de terroristes. Això, malgrat que en els últims mesos els CDR han protagonitzat nous actes vandàlics, per exemple a la Volta Ciclista a Espanya. L'independentisme continua sostenint que hi ha una persecució de l'Estat espanyol contra la seva causa.
Més notícies: