Taula del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Més llenya després de les eleccions europees: avui dia clau en la política catalana

Aquesta tarda el Parlament de Catalunya viurà la primera votació important de la nova legislatura

Amb les reaccions als resultats de les eleccions europees celebrades aquest diumenge encara calentes, aquest dilluns la política catalana viurà la primera jornada de la XV legislatura. I ho farà amb la transcendental votació per triar la Mesa del Parlament i el seu president, la segona autoritat política a Catalunya.

A partir de les 16.00 hores, els diputats de la nova legislatura estan citats per ocupar els seus escons i votar la constitució de la Mesa. Serà, entre altres coses, el debut dels dos parlamentaris d'Aliança Catalana, amb Sílvia Orriols al capdavant. Qui presidirà aquesta sessió serà l'anomenada Mesa d'Edat, liderada pel diputat més gran (Agustí Colomines de Junts) i els dos més joves (Mar Besses d'ERC i Júlia Calvet de Vox).

El ple està previst que duri entre dues i tres hores. Tots els diputats, per ordre alfabètic, aniran desfilant per dipositar els seus vots a l'urna que s'instal·larà al faristol del Parlament. Ho faran, com a mínim, tres vegades: per decidir el president del Parlament, les dues vicepresidències i les quatre secretaries.

Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

La votació per triar el president del Parlament la guanyarà el candidat que aconsegueixi una majoria absoluta, és a dir, 68 vots. Si cap ho aconsegueix, es repetirà la votació entre els dos candidats amb més vots a la primera ronda. Els diputats poden votar per qualsevol diputat o també en blanc.

En el cas de les vicepresidències i les secretaries, seran elegits els dos i els quatre candidats respectivament que hagin obtingut més vots. En totes les votacions, si hi ha un empat, es repetirà fins a quatre vegades el ritual. I si persisteix l'empat, es quedarà amb el càrrec el candidat del partit que tingui més diputats al Parlament.

Qui serà el nou president de la Mesa?

Un cop passades les eleccions europees, els partits culminaran les negociacions per proclamar el nou president del Parlament. En plena campanya, poca informació ha transcendit, però aquest dilluns al matí s'aniran coneixent els pactes entre formacions per decidir la segona autoritat política de Catalunya.

Sobre la taula hi ha diverses opcions, com ja vam comentar a E-Noticies. Tot apunta a tres-quatre possibilitats: o un acord del tripartit d'esquerres (PSC, ERC i Comuns), o una taula antirepressiva fruit d'un pacte entre Junts, ERC, Comuns i la CUP o l'última possibilitat, que és un pacte processista que podria comportar un pacte dels socialistes amb el PP i també amb els Comuns per evitar-la.

➡️ Política

Més notícies: