Imatge de Meritxell Batet aplaudint
POLÍTICA

Meritxell Batet repeteix

La presidenta del Congrés encapçalarà la llista del PSC per Barcelona

El PSC acaba d'anunciar que proposarà Meritxell Batet com a cap de llista per Barcelona a les eleccions generals del 23J. “La proposta es fa un cop finalitzat el procés de proposició de candidats de les agrupacions socialistes. La candidatura es presentarà a la Comissió Electoral del partit, que es reunirà aquest diumenge, i després serà ratificada pel Consell Nacional”, afirma el comunicat.

Davant el ràpid avanç de la dreta a les enquestes, el PSC juga sobre segur i torna a situar Meritxell Batet al capdavant de les llistes per Barcelona. L'actual presidenta del Congrés va encapçalar la llista més votada en les últimes eleccions (10 de novembre de 2019) a la circumscripció de Barcelona, lleugerament per davant d'ERC.

Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació

La barcelonina va ser ministra de Política Territorial i Administració Pública entre el 2018 i el 2019. El 21 de maig de 2019 va ser nomenada presidenta del Congrés dels Diputats, i al gener de 2023 va anunciar que no repetiria en aquest càrrec. Durant tots aquests anys, Batet ha format part de l'equip de confiança de Pedro Sánchez.

Una presidència controvertida

Però la presidència del Congrés de Meritxell Batet no ha estat exempta de controvèrsia. La socialista va debutar amb polèmica en permetre fórmules dubtoses en el jurament de la Constitució quan es van constituir les Corts en la passada legislatura. La flamant presidenta va ignorar les al·lusions als presos polítics i a la república catalana. El PP va denunciar aquesta maniobra, però el Tribunal Constitucional ara dóna la raó a Batet en considerar lícites aquelles fórmules per jurar la Constitució.

Meritxell Batet ha estat acusada per l'oposició d'actuar de manera partidista malgrat el caràcter institucional del càrrec. Consideren que ha afavorit el PSOE en algunes decisions. Mitjans com El Debate van arribar a afirmar que havia destruit les proves al Congrés en el 'cas Tito Berni', l'escàndol de corrupció que esquitxava al Partit Socialista.

Així mateix, la presidenta va impulsar el canvi de majories que va beneficiar ERC i Bildu, socis de Sánchez, per formar part de la comissió de secrets oficials. En una ocasió, va impedir que un diputat del PP canviés el seu vot sobre la reforma laboral. Però, en canvi, va enfrontar-se al Tribunal Suprem quan es va negar a retirar l'escó a un diputat de Podem per donar puntades de peu a un policia.