Muntatge de Policia Nacional i cercle amb explosius dins una motxilla.
POLÍTICA

El menor sirià detingut volia immolar-se en un institut de Sevilla i estava preparat

El jove, de 17 anys, va enviar missatges per internet en què donava a entendre quines eren les seves intencions

La Policia Nacional va evitar que ahir tingués lloc una tragèdia en un institut de Montellano, Sevilla. Un estudiant d'origen sirià de 17 anys pretenia atemptar contra el centre de manera “imminent”. Per aquest motiu, la policia va arrestar immediatament aquest diumenge passat a primera hora del matí, tal com informa El Mundo.

La Comissaria General d'Informació el vigilava des de feia unes quantes setmanes i l'arrest es va precipitar per l'evidència que l'adolescent tenia intenció de passar finalment a l'acció. Els seus missatges per internet expressant el desig va ser el que va fer saltar les alarmes.

"Avui s'han salvat vides", afirmen fonts de la investigació. A més, diversos alumnes de l'institut que havien rebut els missatges, van optar per no anar ahir a l'institut, convençuts que executaria el seu pla.

Es van trobar explosius i productes químics al seu domicili

Els investigadors van tenir ràpidament clar que no estaven davant d'un adolescent amb ganes de cridar l'atenció o un aficionat. El jove s'havia preparat a consciència “autoradicalitzant-se” per internet. Els agents no van trigar a veure l'aproximació del menor als postulats terroristes i de la perillositat de les accions que pretenia dur a terme.

Els investigadors van trobar al domicili on vivia amb la mare i la germana de 10 anys gran quantitat d'explosius i productes químics. Aquests procedien de la compra per internet. Tot i això, en un comunicat per part de la Subdelegació del Govern a Sevilla, assegurava que no s'havien decomissat armes, sense especificar si entre elles s'inclourien explosius o no.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat internar sis mesos el menor. A aquest li atribueixen els delictes d'organització terrorista, adoctrinament i tinença d'explosius.

Es tracta d'un jove problemàtic que ja havia estat expulsat de l'institut

El jove s'havia instal·lat al poble feia dos anys amb la família procedent de Síria. Des del centre asseguren que tenia un caràcter complicat i que havia protagonitzat uns quants incidents violents que, no obstant això, no tenien cap relació amb el gihadisme.

L'any passat havia estat expulsat de l'institut 29 dies, la sanció màxima possible que pot exercir un centre, per treure una navalla i amenaçar una companya de classe. Alhora, companys de classe asseguren que eren més els dies que no anava a classe que els que sí. Pel que sembla, passava llargues temporades fora d'Andalusia amb el seu pare.

Després de la detenció, el jove va ser traslladat a Madrid amb la seva mare, per ser menor, i finalment posat a disposició del Jutjat Central de Menors. És la primera vegada que s'atura un menor amb intencions d'executar un pla terrorista relacionat amb el gihadisme d'aquesta envergadura en un centre educatiu espanyol.

Per la seva banda, l'alcalde de Montellano, Curro Gil, va afirmar davant dels mitjans de comunicació que el municipi era “acollidor”. També va afegir que no existia conflicte amb la seva població immigrant, que no és gaire nombrosa.

Detenció de la mare

D'altra banda, segons l'Agència EFE, la mare del jove va ser posteriorment detinguda per una presumpta relació amb el terrorisme gihadista. Segons expliquen els veïns, la dona s'havia guanyat la clientela en un taller de costura gràcies a la seva traça i les ganes d'integrar-se.

Botiga de costura on treballava la mare del jove gihadista sirià de Montellano, Sevilla

Tendència preocupant de radicalisme gihadista

Amb el final del 2023 va arribar una dada preocupant que confirmava una tendència, i és que hi va haver més detencions d'adolescents que mai. Les operacions portades a terme per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en els darrers 12 mesos, van comptar amb un total de 77 presumptes terroristes detinguts en 35 dispositius.

D'aquesta manera, es posa en relleu quin és el perfil potencial del terrorista a Espanya, jove i a prop de cometre atemptats. I és que, tal com asseguren fonts policials, aquest segment de la població és un “brou de cultiu perfecte” per als qui capten.

➡️ Política

Més notícies: