Muntatge amb foto de personatges

POLÍTICA

Max, l'assessor dels Comuns a 4.000 al mes que també és al vaixell amb Ada Colau

Cahner condemna 'el pitjor genocidi del nostre temps' mentre s'absenta de la feina

Ada Colau va anunciar recentment que posava rumb a Turquia per enrolar-se a la flotilla de la llibertat que reparteix ajuda humanitària al cinturó de Gaza. L'exalcaldessa de Barcelona va pujar a la flota amb altres dirigents morats com Jaume Asens i Martina Velarde. Amb ells hi ha Max Cahner, càrrec a l'ajuntament de Barcelona durant el mandat d'Ada Colau i actual assessor a la Diputació.

Cahner va ser nomenat membre de l'executiva dels Comuns al novembre, amb Janet Sanz i altres dirigents del partit. Aquest politòleg i cooperant va rellevar l'anterior assessora de Barcelona a Comú, un càrrec gratificat amb un sou de 4.091,99 euros al mes. Tot i això, l'assessor ha deixat temporalment el càrrec per sumar-se a l'aventura d'Ada Colau i Jaume Asens, a la flota humanitària del Pròxim Orient.

Max s'ha gravat al vaixell hores abans de marxar cap a Gaza, on segons ha dit, “estan patint el pitjor genocidi dels nostres temps”. També ha denunciat “pressions occidentals” perquè no es pugui dur a terme la missió, però ha deixat clar que “estem compromesos a anar a Gaza per denunciar el setge”. Els comentaris al seu vídeo no tenen malbaratament, amb observacions com “activistes de quatre mil euros al mes”.

Qui és Max Cahner

Max Cahner va ser conseller del districte de Sarrià-Sant Gervasi durant el darrer mandat d'Ada Colau. Al novembre va ser nomenat assessor de Barcelona a Comú després de la destitució d'Eva Abril, en ple procés de renovació de l'executiva del partit. Encoratjava així la seva carrera política, abans de pujar a la flotilla de la llibertat amb la seva cap Ada Colau i altres significats comuns com Jaume Asens.

Això de la política a Cahner li ve de família, ja que el seu pare va ser conseller de Cultura amb Jordi Pujol cap als anys vuitanta. El seu fill, politòleg, demògraf, cooperant i consultor en polítiques públiques ha seguit un camí polític ben diferent. Tot i venir d'una família convergent, es va interessar des de ben aviat per les lluites socials i la cooperació, cosa que l'ha portat a fer carrera als comuns i no li ha anat gens malament.

El desembre del 2021, poc després d'ascendir a conseller de districte, l'ajuntament va comprar un local de propietat per uns 245.000 euros. Junts va portar el cas al comitè ètic municipal, en considerar que hi podria haver un tracte de favor que vulneraria els codis en el procediment. Quan el cas va saltar als mitjans, Cahner va renunciar a la venda del local per resoldre la polèmica i evitar un problema al seu partit.

Activistes i assessors a sou de l'erari públic

Ada Colau ja ha estat molt criticada per buscar protagonisme amb la flotilla propalestina just ara que PSC i ERC no li donen bola a Barcelona. L'exalcaldessa de Barcelona, a qui acusen d'estar darrere del no als pressupostos i la caiguda del Govern, busca ara una nova aventura fora de Barcelona. Això la mantindrà allunyada de la campanya electoral dels comuns, el pes dels quals portarà gairebé en solitari Jessica Albiach.

En tot cas, l'exemple de Max Cahner il·lustra el drama de la política catalana trufada de càrrecs públics i assessors més dedicats a l'activisme que a la feina. És el cas paradigmàtic de Ruben Wagensberg, que continua cobrant del Parlament malgrat portar mesos fugat a Suïssa. Cahner continuarà cobrant com a assessor a l'ajuntament de Barcelona malgrat no poder fer la feina perquè l'activisme els ho impedeix.

➡️ Política

Més notícies: