Dues dones amb cabell curt, una amb ulleres i cabell arrissat fosc i l'altra amb cabell canós i llis, en un fons desenfocat.
POLÍTICA

Marta Rovira salva Ada Colau

Els Comuns treuen pit pel Hard Rock quatre mesos després del fiasco dels pressupostos

Els dies posteriors al 23-J que va obrir les negociacions per a la formació d'un govern progressista a Espanya, Ada Colau va agafar un avió cap a Ginebra. Amb Jaume Asens, la líder dels Comuns va visitar la secretària general d'ERC per estrènyer llaços de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Mesos després, la mateixa Colau influiria de manera decisiva en la decisió dels Comuns de rebutjar els pressupostos del Govern de Pere Aragonès, cosa que va precipitar la caiguda del govern català i la convocatòria d'eleccions anticipades.

Llavors Ada Colau va ser assenyalada com la responsable d'haver imposat a la seva formació el bloqueig als pressupostos. El motiu no va ser altre que les diferències amb ERC, però sobretot amb el PSC, pel projecte del Hard Rock. Les eleccions del 12 maig van suposar un cop per a ERC, que va perdre tretze diputats, i per als Comuns, que van quedar relegats a una posició marginal al Parlament.

Primer pla d'Ada Colau parlant amb diversos micròfons de diferents mitjans de comunicació davant

Des de llavors es va imposar a la cúpula dels Comuns la idea que calia remar a favor d'un acord progressista (tripartit amb el PSC i ERC) i evitar com fos unes noves eleccions. En plena crisi interna, sabien que la seva única sortida era formar part del nou govern de Salvador Illa. Ara, el preacord entre ERC i el PSC aplana el camí per a la formació de govern i de passada ofereix una segona (o tercera vida) Ada Colau, que va quedar molt tocada després del fiasco dels pressupostos.

Eufòria als Comuns

Aquest dimecres els Comuns han anunciat un acord d'investidura amb el PSC. Durant la roda de premsa, Jéssica Albiach va presentar com a peça de caça la frenada al Hard Rock que s'atribueix com un èxit de la seva formació. "Ens van dir que no era possible però ho hem aconseguit", ha afirmat, "el Hard Rock no es farà a Catalunya".

Els Comuns han arrencat al PSC el compromís que el govern de la Generalitat no facilitarà projectes com el del macrocasí, i per això eliminarà la reducció a la fiscalitat del joc prevista a la llei 6/2014. Així ho ha anunciat la mateixa Albiach entre aplaudiments. La líder dels Comuns ha ressaltat la transició ecològica com a un dels punts centrals del nou acord d'investidura amb el PSC.

Els Comuns han posat també l'accent a l'acord amb el PSC en matèria d'habitatge que preveu més habitatge públic i regulació dels preus del lloguer. "Vam dir que faríem d'aquesta legislatura la del dret a l'habitatge", va dir eufòrica Albiach, "i l'acord que avui presentem així ho garanteix". Albiach estava flanquejada per Ada Colau a la roda de premsa, i ha rebut també la felicitació de Yolanda Díaz.

Cap a una transició suau

L'acord d'investidura permet esmorteir la crisi interna que travessa la formació, tot esperant un congrés a finals d'any. La pròpia Jéssica Albiach s'ha pronunciat recentment a favor d'una renovació de lideratges a la formació. Al rerefons batega la guerra interna entre el colauisme, que lluita per mantenir el seu poder, i el sector de l'antiga Iniciativa, que demana pas per a una renovació de l'espai.

Hi ha un ampli sector dins dels Comuns que creu que el paper d'Ada Colau està esgotat i que ha de fer un pas al costat per permetre la refundació. Però Colau està disposada a arribar almenys a les municipals del 2027 a Barcelona, i continua controlant amb mà de ferro les decisions del partit a Catalunya. El govern progressista d'Illa dóna temps i tranquil·litat als Comuns per fer front a una transició dolça, però també reforça el sector dels afins de Colau que s'apunten el gol del Hard Rock.

La política té aquestes caramboles, i és que ERC, que fa quatre mesos va perdre el govern per culpa dels Comuns, ara amb el seu acord amb el PSC salva la situació desesperada dels de Colau. Aquell moviment dels Comuns va aprofundir en la ja per si mateixa tensa relació entre ERC i els Comuns. Ara serà interessant veure com recondueixen la relació per l'interès comú del govern progressista.

➡️ Política

Més notícies: