Una dona amb cabell arrissat i curt, vestida amb un sac vermell i una samarreta blanca, parlant davant de dos micròfons.
POLÍTICA

Marta Rovira diu que els catalans no arriben a final de mes per culpa d'Espanya

Els republicans estan en procés de vendre el 'concert econòmic solidari' a les seves bases i als ciutadans

Un cop anunciat l'acord a què ha arribat la direcció, ERC va amb tot per guanyar la batalla pel relat. Una batalla que té molts fronts, començant pel mateix independentisme. Si ERC té de debò un adversari en aquests moments, aquest no és el PSC, sinó Junts.

Com se sap, el gran atractiu de l'acord és el pacte fiscal. Els republicans ho han venut com un acord “històric”. L'objectiu més immediat d'aquesta grandiloqüència és convèncer les bases.

Per no perdre el discurs indepe, ERC vol transmetre la idea que el concert econòmic acosta una mica més Catalunya a la sobirania i la capacitat unilateral. Ho va dir Raquels Sans a la presentació de l'acord i ara ho ha repetit Marta Rovira.

Dues persones amb ulleres i roba formal, una dona amb cabell arrissat i un home amb cabell laci, posen davant d'un fons borrós.

“Una bestreta”

En una entrevista a El Matí, de Catalunya Ràdio, Marta Rovira ha insistit molt en la idea que ERC apropa Catalunya a la independència.

En resposta a Junts (i Lluís Llach), Rovira ha criticat les postures unilateralistes que no han après dels errors del 2017. Entre ells, diu Rovira, que Rajoy pogués intervenir les finances de la Generalitat sense trobar-se cap obstacle. Una hisenda pròpia, en canvi, posaria fi a aquesta situació.

I és que, segons Rovira, Espanya s'ha aprofitat dels impostos de Catalunya i això redueix la "capacitat de negociació amb l'Estat".

És més, una vegada que s'ha produït aquesta espoliació, Espanya dona un “bestreta” a Catalunya perquè només “arribi a final de mes”. Però Rovira insisteix que “no arribem a final de mes” i que aquesta situació s'ha allargat durant quaranta anys. “Aportem més del que necessitem”, conclou Rovira com a denúncia.

Al marge de la postura d'ERC i Marta Rovira, el que és segur és que durant els propers mesos, potser anys, tornarà a ser un tema protagonista. I no només per qüestions econòmiques.

ERC ha fet una aposta de què depèn el seu futur polític i fins i tot la seva supervivència. Si al final el concert econòmic solidari no tira endavant, es confirmarà que ERC es va equivocar amb la seva aposta.

➡️ Política

Més notícies: