Muntatge amb Pere Aragonès de fons i els membres del seu equip Marta Vilalta, Raquels Sans i Laura Vilagrà
POLÍTICA

Qui hi surt guanyant (i qui no) dins d'ERC amb Pere Aragonès de candidat

El president de la Generalitat guanya la partida a Oriol Junqueras i serà cap de cartell d'Esquerra a les eleccions catalanes. La decisió implica cert moviment intern al partit

Ja és oficial: Pere Aragonès serà el candidat d'ERC a les properes eleccions catalanes, que se celebraran entre el setembre del 2024 i el març del 2025. Hi havia incertesa, hi va haver batalla interna i l'actual president de la Generalitat va guanyar la partida a Oriol Junqueras, que s'havia deixat estimar. Un alt càrrec d'Esquerra deia aquest mateix divendres fora de càmeres que ara ja no hi ha sectors interns, que tots “són del Pere”. En altres paraules: que toca acostar-se a Aragonès per tenir lloc a les llistes electorals, no sigui el cas que la cosa no vagi bé i es quedin sense la Generalitat.

En qualsevol lluita política -més encara a les dels propis partits- hi ha guanyadors i vençuts. Passarà el mateix a ERC, on el sector de Pere Aragonès ara té via lliure per agafar el comandament del partit, almenys fins a les catalanes. I hi ha tres noms, més enllà del flamant candidat, que tenen totes les paperetes d'acompanyar Aragonès electoralment.

Muntatge amb els líders d'ERC Oriol Junqueras i Pere Aragonès

La guàrdia d'Aragonès, l'altra guanyadora interna

No només guanya el president, n'hi ha d'altres que s'han assegurat la cadira. Es tracta de la consellera de Presidència Laura Vilagrà, persona de la màxima confiança d'Aragonès i que, presumiblement, tornarà a fer tàndem amb ell a les eleccions. En una posició propera se situen també Raquel Sans i Marta Vilalta. El paper de Sans, cap de llista a Tarragona el 2021 i segurament el 2024, ha anat creixent en el partit i ja és gairebé la número tres de la formació. Vilalta, en canvi, ha perdut protagonisme, però tot sembla indicar que mantindrà el número u per Lleida i la seva posició propera a Aragonès.

Hi ha altres diputats com Pau Morales, Alba Camps que són de l'estricta confiança d'Aragonès, així com líders de la seva generació, com ara Laia Cañigueral o Sara Bailac. La sensació és que Carles Castillo -proper a Raquel Sans- i Najat Driouech també tindran lloc a les llistes electorals.

Muntatge amb Oriol Junqueras de fons i els membres del seu equip Josep Maria Jové, Marta Rovira i Sergi Sol

Els que no guanyen tant

Uns guanyen, altres perden. La vella guàrdia d'Oriol Junqueras ara ho té més complicat per mantenir el poder. Cal tenir una cosa en compte: és possible que Esquerra no governi, de manera que milers de persones amb carnet de militant es quedin sense feina. Ser diputat al Parlament estarà més demandat que mai, però només entre 20 i 30 -tirant llarg- aconseguiran l'acta.

És plausible que Aragonès copi les llistes electorals de persones afins a la seva confiança. Noms com Lluís Salvadó, Josep Maria Jové, Jordi Solé i els indultats pel Procés ho tenen molt difícil. També per a les europees, que seran al juny i que serviran per veure si Pere Aragonès també mana ja al partit. I, paral·lelament, també perd Sergi Sol, l'ideòleg d'ERC a l'ombra, i Marta Rovira, figura més del passat que del present republicà.

Menció a part mereix Gabriel Rufián, amic íntim de Junqueras i molt proper al sector que ha perdut la batalla interna. Rufián mantindrà el seu paper al Congrés, però es fa difícil pensar que pugui repetir com a cap de cartell quan la legislatura col·lapsi. I vist el que s'ha vist, no sembla que passi del 2025.

El que passa és que ara mateix a ERC hi ha un grup parlamentari fora del que és comú. Tenen en solitari la Generalitat, de manera que molts dels diputats que van iniciar la legislatura ja no formen part del Parlament. Hi haurà, doncs, tensió i nervis per ser a les llistes i ara tots volen ser els amics del Pere. Alguns ho tindran més fàcil que altres.

➡️ Política

Més notícies: