'El Marroc ha guanyat les eleccions del 23-J a Espanya'
Els resultats electorals desencadenen l'eufòria del país veí
Ni Feijóo ni Sánchez, ni l'esquerra ni la dreta: a Rabat tenen clar que qui ha guanyat les eleccions generals espanyoles del 23-J ha estat el Marroc.
Així ho mostren les principals capçaleres del país veí, les editorials del qual celebren que el PP i Vox no aconseguissin la majoria absoluta. Els diaris feliciten Pedro Sánchez per haver frenat “l'extrema dreta de Vox, hostil a tot el que és marroquí”. El titular més llegit, “Marroc guanya a Espanya”.
La premsa marroquina posa en valor el “declivi” de Vox i el seu “discurs electoral contra tot allò marroquí”. D'altra banda, elogien la capacitat de resistència de Pedro Sánchez, “tot i el desgast de gestionar el poder en temps de crisi”. Elogien la seva “gran intel·ligència política” i el seu “encert en decisions estratègiques”.
El Marroc va entrar en campanya
El Marroc no és aliè a l'àmplia comunitat de compatriotes que viuen a Espanya. Tampoc al pes que ha tingut el país a la campanya del 23-J, molt més gran que en qualsevol de les anteriors eleccions. Sense anar més lluny, el conflicte entre el Marroc i el Sàhara va protagonitzar una de les picabaralles al cara a cara entre Sánchez i Feijóo.
També hi va haver espai per a la polèmica, amb les lones de Desokupa i el Front Obrer amb el Marroc com a protagonista. Especialment la que mostrava el petó entre Pedro Sánchez i Mohamed VI. Així mateix, va aparèixer un fotomuntatge on sortia Sánchez als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf.
El Marroc tampoc no va ser aliè al debat migratori a Espanya, i en especial a la proposta de Vox. El partit de Santiago Abascal va prometre la protecció de Ceuta i Melilla contra “l'assetjament cada vegada més gran del Marroc”. "Augmentarem el nombre de membres i recursos de les forces armades per frenar les onades d´immigració massives encoratjades pel govern marroquí", deia Vox.
Rendits a Pedro Sánchez
La premsa marroquina es rendeix als encants de Pedro Sánchez, a qui anomenen “el guapo” i de qui destaquen el seu “somriure telegènic”. No amaguen que l'opinió pública marroquina és més afí al PSOE. Màxim després del gir de Sánchez recolzant el Marroc en el seu conflicte amb el Sàhara occidental.
Per això veuen el bon resultat de Pedro Sánchez com una oportunitat perquè Madrid i Rabat puguin continuar desenvolupant les agendes conjuntes. Per exemple, en temes com l'acord pesquer o la immigració clandestina.
Tampoc cal perdre de vista que a Espanya hi viuen molts marroquins amb dret a vot. Fins i tot la Unió Socialista de les Forces Populars, homòleg del PSOE al Marroc, va fer campanya des d'allà. La seva crida als marroquins nacionalitzats espanyols a votar Pedro Sánchez va fer efecte.
Catalunya, feu socialista i marroquí
Especialment a Catalunya, on viuen 250.000 marroquins i on el PSC va aconseguir uns resultats aclaparadors. Els socialistes van aconseguir 19 dels 48 escons. Dels 5,4 milions de votants a Catalunya, uns 150.000 són marroquins amb dret a vot.
Per a més proves, la d'Aicha El Gourgi, una marroquina establerta a Tarragona que va difondre una carta oberta demanant el vot per als socialistes. És la demostració que els marroquins nacionalitzats han esdevingut un nínxol electoral per a Sánchez. D'aquí ve l'eufòria del Marroc, que se sent vencedor de les eleccions del 23-J a Espanya.
Més notícies: