Primer pla de Jordi Sánchez amb cara seriosa
POLÍTICA

Jordi Sánchez passa de Junts i Puigdemont

L'exsecretari general del partit ha desaparegut de la vida pública

"El procés s'ha tancat definitivament". Són les darreres paraules que va pronunciar Jordi Sánchez, exdirigent processista, abans de desaparèixer de la vida pública. Ho va dir després de la ruptura de Junts amb ERC i la seva sortida del Govern, l'octubre del 2022, i des d'aleshores no ha tornat a aparèixer.

Ni ara, quan el seu partit i el processisme català es troben en un moment decisiu. L'exsecretari general de Junts per Catalunya, que va deixar el càrrec el juny de l'any passat, fa mesos que no es pronuncia. I tampoc no ha donat el seu parer sobre el repte de Junts davant la investidura de Pedro Sánchez.

Pla mitjà de Jordi Sánchez i Carles Puigdemont agafats de la mà i alçant els seus respectius braços

Jordi Sánchez, que va arribar a la secretaria general de Junts de la mà de Puigdemont, va fer campanya perquè el partit seguís al Govern. Després de la ruptura amb ERC, es va mostrar molt crític amb la decisió i va donar el procés per finalitzat.

De l'ANC a la cúpula de Junts (passant per la presó)

Jordi Sánchez, procedent de l'activisme, va destacar com a president de l'ANC (Assemblea Nacional Catalana) entre el 2015 i el 2017, en ple auge de l'independentisme. Va ser un dels orquestradors de la “revolta” catalana de tardor del 2017. L'Audiència Nacional el va processar per un presumpte delicte de sedició.

Estant en presó preventiva, va renunciar a tots els seus càrrecs a l'ANC per presentar-se a les eleccions autonòmiques per Junts. El 17 de gener del 2018 va ser elegit diputat, i el 14 d'octubre del 2019 va ser condemnat a 9 anys de presó i inhabilitació. Va ser indultat després de més de tres anys i mig a la presó.

Sánchez va polemitzar amb Junqueras quan el president d'ERC va defensar els indults i va suggerir que l'1-O havia estat un error. L'expresident de l'ANC va dir que l'1 d'octubre no va ser un error, i en lloc de l'indult va defensar l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació com a solucions per al conflicte.

Carles Puigdemont va optar per ell per encapçalar la secretaria general de Junts i acabar amb les lluites intestines dins del partit. Sánchez va acabar devorat per la disputa entre el sector convergent de Jordi Turull i Josep Rull, i el més radical de Quim Torra i Laura Borrás. Sense suports i cada cop més qüestionat internament, va optar per renunciar.

On és Jordi Sánchez

Després de la crisi oberta al si de l'independentisme la tardor de l'any passat, Jordi Sánchez va optar per desaparèixer. Les seves aparicions s'han limitat a unes poques i tímides publicacions a les xarxes socials. Una, arran de l'acceptació de la seva demanda contra Espanya als tribunals europeus per vulneració dels drets polítics.

Més enllà d'això, Sánchez ha renunciat a tenir cap influència en el seu partit ni en l'espai processista. Junts ha estat absorbit pels dos sectors en disputa, sota l'arbitratge de Carles Puigdemont. La secretaria general està a les mans de Turull, mentre que Borràs segueix presidint el partit.

Sánchez no ha participat activament a la campanya del 23-J. Ni s'ha pronunciat sobre la posició que ha d'adoptar Junts per Catalunya a les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Passa de Junts i de Carles Puigdemont.

 

➡️ Política

Més notícies: