Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons
POLÍTICA

El Marroc guanya amb Pedro Sánchez

El regne alauita felicita el president per la seva investidura

Esclat de joia al Regne del Marroc per la investidura del nou Govern espanyol. La continuïtat de Pedro Sánchez garanteix a Rabat l'enfortiment de l'aliança en un moment d'angoixa. Sobretot pel que fa al posicionament sobre l'estatus del Sàhara Occidental.

Cal recordar que va ser Pedro Sánchez qui de manera sorprenent va fer un gir radical al posicionament històric d'Espanya en aquesta qüestió. El PSOE va donar suport a la proposta d'autonomia del Regne del Marroc sobre el territori sahrauí. Allò va obrir una nova etapa en les relacions.

Una etapa que ambdós governs defineixen com a “amistat”, però on molts veuen una submissió clara d'Espanya al Marroc. El Rei Mohammad VI ha amenaçat reiteradament de provocar una crisi migratòria al sud d'Espanya si no es complien els seus desitjos. Ara felicita Pedro Sánchez, animant a “avançar en la nostra aliança estratègica”.

Mohammad VI felicita Pedro Sánchez

Mohammad VI ha felicitat Pedro Sánchez per la seva reelecció. Ha apel·lat a la determinació "ferma de continuar treballant per avançar en l'enfortiment de les relacions d'amistat". El rei marroquí ha parlat de “nova etapa de l'associació estratègica” basada “en el bon veïnatge, la confiança mútua i el diàleg permanent”.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint i una foto de Mohamed VI de fons

La premsa marroquina ha mostrat també la felicitat per la investidura de Pedro Sánchez. Els mitjans afins al rei han elogiat la seva figura com a “home formidable” en contrast amb Vox, a qui titllen de fòbia contra el Marroc. Celebren la continuïtat de Sánchez com a “garantia del suport al pla d'autonomia del Sàhara sota sobirania marroquina”.

Els marroquins no dubten a parlar de “victòria indirecta del Marroc”, pels interessos compartits amb el Govern de Pedro Sánchez. A Rabat creuen que Espanya no sacrificarà els projectes comuns (com el Mundial 2030) per un canvi al Sàhara Occidental. I és que amb Sánchez al Govern, Espanya s'ha convertit en un aliat estratègic fonamental del regne alauita.

Sánchez ho té tot sota control

Una mostra del ferm compromís de Pedro Sánchez amb el Marroc ha estat la renovació de José Manuel Albares al capdavant d'Exteriors. Albares és dels pocs ministres que Sánchez ha mantingut al seu lloc. Ell va ser l'artífex del canvi de rumb de la posició espanyola al Sàhara Occidental.

José Manuel Albares va ser l'ideòleg de la recuperació de l'aliança estratègica després d'anys de tensió entre Espanya i el Marroc. Amb la seva continuïtat al capdavant d'Exteriors, Sánchez mana un missatge clar a Rabat. El president ho té tot sota control per donar continuïtat a la nova etapa oberta.

Hi ha un altre factor clau, i és la neutralització del sector de Podem, hostil amb l'ocupació marroquina del Sàhara Occidental. Els morats, que van muntar en còlera amb el canvi de posició, ara s'han quedat fora del Govern espanyol. Sumar també defensa la causa sahrauí, però el seu paper principal consisteix a garantir l'estabilitat del Govern, i no buscarà cap crisi per aquest tema.