Muntatge de Marine Le Pen i les enquestes d'Electomania

POLÍTICA

Marine Le Pen, disparada a les enquestes de les eleccions europees

Els idenitaris volen prendre el poder a les elits europees per aplicar polítiques de protecció nacional

Les eleccions europees del mes de juny vinent marcaran el futur immediat d'Europa en qüestions com la immigració i la seguretat. A França, el partit de Marine Le Pen, Agrupació Nacional, segueix disparada a les enquestes. Els identitaris arriben al 30% en intenció de vot, a molta distància del segon, el partit d'Emmanuel Macron, que perd força i cau fins al 16,5%.

A més de ser unes eleccions importants per a la reconfiguració política a europea, també tenen la seva importància per a la carrera de Marine Le Pen cap a l'Elisi. Macron passa per una crisi de confiança que coincideix amb l'auge de la nova dreta, que ja marca l'agenda política a França. Les presidencials, previstes per d'aquí a dos anys, es presenten com un plebiscit entre dos models molt clars.

Macron representa l'elit europea, amenaçada per la crisi econòmica, el fracàs de l'estratègia bèl·lica a Ucraïna, el col·lapse migratori i l'augment de la inseguretat. Els francesos aposta cada cop més pel projecte nacionalista de Le Pen, que proposa arrabassar el poder a les elits europees per protegir la identitat nacional. França es podria sumar així a la revolució conservadora europea que ja s'estén per diversos països amb governs euroescèptics i antiimmigració.

La immigració, una qüestió prioritària

La immigració ha esdevingut un tema fonamental de la política francesa, fins al punt que el govern de Macron ha fet un gir conservador per contrarestar l'auge de Le Pen. Agrupació Nacional va aconseguir influir en l'enduriment de la llei d'immigració aprovada recentment. Tot i això, Le Pen ho veu com insuficient i vol fer nous passos per protegir les fronteres i posar límit a la immigració il·legal.

L'altre camp de batalla dels lepenistes és la impugnació a l'Agenda 2030, amb temes com ara el Pacte Verd i la transició ecològica. Això enfronta dos models oposats sobre allò que ha de ser la Unió Europa. Per a Macron és una federació el poder de la qual està al centre, ostentat per les elits, mentre que Le Pen defensa la descentralització per tornar la sobirania als estats i aplicar polítiques al servei dels ciutadans.

Els sondejos han desencadenat els nervis al partit de Macron, que està intentant posar la guerra d'Ucraïna al centre del debat. Tot i això, els seus intents d'apel·lar a la solidaritat amb Ucraïna i de caracteritzar el partit de Le Pen com a pro-Putin no estan funcionant. França està liderant una crida a la carrera armamentística ia l'economia de guerra, que genera rebuig entre els francesos, que ho veuen com un intent de camuflar la recessió econòmica i el fracàs de l'estratègia de les elits europees a la guerra d'Ucraïna.

El factor Bardella

L'auge de l'Agrupació Nacional a França té un nom propi i és el de Jordan Bardella, el jove polític que amb 28 anys representa la renovació de la dreta francesa. Ell està portant el pes de la campanya electoral per a europees, donant així un respir a una figura més esgotada com és la de Marine Le Pen. En un futur veuen Marine Le Pen com a presidenta, i Jordan Bardella com a primer ministre de França.

Jordan Bardella va créixer al suburbi parisenc de Saint-Denis, en un complex d'habitatges socials ia cura d'una mare soltera. Sense formació universitària, el seu perfil respon al dels joves de classe humil que reaccionen davant la misèria a què els condemna el sistema imperant. D'aquesta manera, pot competir alhora contra el projecte elitista de Macron i també contra l'esquerra i els comunistes.

Bardella és a més la proclamació del triomf d'un nou perfil de polític a França, allunyat dels privilegis de la classe política tradicional en què també s'hi inclou Le Pen. A més, Bardella va créixer en un barri ple d'immigrants i pot presumir de conèixer de primera mà els perills de la immigració descontrolada. El jove s'està guanyant els francesos amb una bona oratòria i un discurs gaullista que reclama la tornada a l'Estat, la sobirania i l'orgull francès.

➡️ Política

Més notícies: