Dues persones en primer pla amb un cartell de fons que diu “Fora l'Alzheimer de Barcelona” i una figura penjada a la part posterior.
POLÍTICA

Mariatxis, cartells i ninots: Tot el que va fer ERC contra els seus i altres partits

El partit comptava amb una estructura B d'agitació i propaganda que feia servir la guerra bruta

Segons acaba de revelar RAC1, el ninot amb la cara d'Oriol Junqueras penjat al seu poble, Sant Vicenç dels Horts, també va sortir de dins d'ERC. Una nova informació que taca encara més la imatge del partit, molt deteriorada des que va transcendir la seva implicació als cartells de l'alzheimer i els germans Maragall. Arran de la polèmica es va confirmar l'existència d'una estructura paral·lela d'agitació i propaganda per perjudicar altres partits i fer atacs de bandera falsa.

Oriol Junqueras, vestit amb vestit, parlant davant d'un fons groc amb lletres negres.

Tot i que ERC feia anys que feia servir la guerra bruta, la revelació de l'escàndol dels cartells ha estat el detonant perquè ara tot surti a la llum. Cada nova informació deixa una mica més tocada a la formació, ia la direcció més acorralada. Totes les mirades es dirigeixen a Oriol Junqueras i Marta Rovira, el tàndem que ha dirigit l'organització amb mà de ferro aquesta darrera dècada i als que ara demanen responsabilitats.

Com funcionava l'estructura

El diari Ara va revelar l'existència d'una estructura paral·lela que funcionava al'ombra dels responsables de comunicació per fer campanyes de falsa bandera i emprar la guerra bruta contra els seus competidors. Marta Rovira ho va negar i va anunciar la creació d'una auditoria interna per aclarir responsabilitats.

Però noves informacions han confirmat que aquesta estructura no només existia sinó que es finançava irregularment amb factures sense justificar l'empresa de màrqueting Relevance, afí a la formació republicana. La unitat B va facturar 70.000 euros els darrers dos anys, 15.000 dels quals es van destinar a pagar l'operació dels cartells de l'alzheimer. Per arrissar encara més el ris, el director general de Relevance va demanar a ERC que comencessin a justificar les factures amb informes inventats.

Mariatxis a la seu de Junts

El 29 d'octubre del 2022, Junts va celebrar una reunió d'alt calat per decidir si trencava el govern de coalició amb ERC a Catalunya. Durant el matx van aparèixer uns mariatxis a la seu del partit al Passeig Bofill de Barcelona. Durant molt de temps es va especular qui els havia manat, i només després de destapar-se el cas dels cartells de l'alzheimer Sergi Sabrià va reconèixer que havia estat ERC.

Tot i així, el viceconseller d'Estratègia i Comunicació va atribuir aquest fet a una campanya desafortunada i el va deslligar de l'escàndol dels cartells de l'Alzheimer.

Bitllets de 'Laura Borràs corrupta'

Amb la guerra ERC-Junts ja a la cúspide, Laura Borràs va anar a declarar per corrupció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el febrer del 2023. La dirigent de Junts va rebre la calor habitual de la claca independentista, però també va veure com un espontani llançava bitllets de 200 euros amb el missatge “Laura Borràs corrupta”. Ara s'ha sabut que també va ser una acció orquestrada pels nois de la unitat B d'ERC.

Cartell del petó de Collboni i Trias

Per aquelles mateixes dates va aparèixer un cartell advertint de l'acostament entre el PSC i Junts a Barcelona, a les portes de les eleccions municipals. Al cartell apareixien Jaume Collboni i Xavier Trias fent-se un petó, amb el missatge “Estima la sociovergència. Que allò que ha unit la Diputació de Barcelona no ho separi l'ajuntament”. La campanya portava la firma d'una suposada organització anomenada Junts De Debò, però Junts es va desmarcar i ho va atribuir als nervis dels seus oponents davant de les enquestes favorables a Trias.

Després s'ha sabut que la campanya va ser orquestrada per ERC, que es va fer passar per un corrent intern de Junts d'esquerres per boicotejar un pacte amb el PSC a l'ajuntament.

Free Jonqueres i sardines al tren

Aquesta unitat també va estar darrere de campanyes com la inundació de cartells per tot Catalunya amb el lema Free Junqueras. O la protesta amb què una dotzena d'activistes van pujar al tren disfressats de sardines per denunciar el dèficit de finançament de l'Estat al servei de Rodalies. La campanya va ser dissenyada i impulsada des d'ERC en el moment en què incloïa el traspàs de Rodalies a la llista de prioritats en la negociació amb el PSOE.

A més, l'estructura paral·lela d'ERC va impulsar i va promocionar nombroses campanyes amb perfils falsos a internet per desgastar els seus rivals i rellançar les malmeses perspectives electorals.

Els cartells de l'alzheimer

L'estructura paral·lela d'agitprop d'ERC no es va limitar a fer guerra bruta contra els seus oponents. També va portar desagradables campanyes contra els seus propis dirigents per treure rèdit electoral, cosa que es coneix popularment com a atacs de falsa bandera. Esquerra utilitzava així militants de base per dur a terme campanyes contra els seus propis dirigents per després acusar els seus rivals d'aquests atacs.

Cartells enganxats a una paret amb la frase

El cas més desagradable va ser el dels cartells ofensius amb l'Alzheimer i els germans Pasqual i Ernest Maragall. ERC va culpar els seus contrincants de guerra bruta, però després s'ha sabut que va pagar tres joves perquè pengessin els cartells i després va intentar comprar el silenci.

El ninot de Junqueras

Amb l'escàndol dels cartells de l'alzheimer a la cúspide, ara s'ha sabut que ERC també va penjar el ninot amb la cara de Junqueras a Sant Vicenç dels Horts. L'acció es va dur a terme des de dins del mateix partit just abans de les eleccions europees del 2019, en què Junqueras encapçalava la candidatura republicana.

Diversos dirigents van posar el crit al cel per aquella acció. El més contundent va ser Gabriel Rufián, que va denunciar el ninot "al carrer per on cada dia passen els seus fills quan van a l'escola". Curiosament, Rufián encara no s'ha pronunciat sobre l'escàndol que relaciona el partit amb una estructura B dedicada a la guerra bruta.

➡️ Política

Més notícies: