Marc Vidal al fons, amb una muntanya de bitllets
POLÍTICA

‘Una muntanya’: Marc Vidal assenyala un problema que posa contra les cordes Espanya

Marc Vidal critica l'endeutament constant d'Espanya després de l'avís que acaben de donar des de Brussel·les

L'analista Marc Vidal va tornar a carregar una vegada més contra la mala gestió econòmica del Govern. Des de fa temps ha insistit en un problema que deixa en una situació crítica Espanya. Posa el focus en el deute públic espanyol que té el Banc Central Europeu (BCE), que és “una muntanya, una tercera part”.

El més preocupant no és que l'organisme de Christine Lagarde acumuli gairebé el 34% del deute del nostre país. Segons la seva opinió, el que és realment greu és que el 2020 i 2021 ja es va fer amb “el 100% de les nostres emissions netes”. Si s'analitza l'anterior legislatura, es pot comprovar com la meitat del deute emès pel Tesoro Español va acabar al BCE, apunta.

Marc Vidal adverteix del que ha d'arribar

Marc Vidal entén que “sense la intervenció contínua” de l'organisme central, el Tesoro emetria “deute a un interès que no podríem garantir”. L'analista econòmic es va pronunciar sobre aquests termes a Herrera en Cope després dels advertiments de Brussel·les. Va posar el nostre país al punt de mira davant l'elevat deute públic i privat.

Aquest avís s'hauria de prendre molt seriosament. Sobretot perquè és “l'evidència més cruel del que ens ve a sobre”. Demostra que hem navegat “per un escenari econòmic dopat” i Europa ens exigeix rendir comptes ara.

El col·laborador radiofònic indica que és possible que la ciutadania “no percebi el greu de la situació”. Però tampoc el Govern fa gaire per capgirar la situació. Qualifica la resposta d'“irresponsable” i més després de vendre que Espanya creix més que ningú.

Tot i això, aquesta situació és possible “perquè ens endeutem 200 milions d'euros cada dia, des de fa gairebé cinc anys”. Segons la seva opinió, si les finances públiques del nostre país no han fet fallida és gràcies al Banc Central Europeu. Aconsegueix que ens mantinguem “a flotació amb un salvavides financer”.

L'important forat de la Seguretat Social

Marc Vidal té un missatge per a aquells que recolzen que la sostenibilitat financera de l'Estat és segura. Els recorda que la Seguretat Social ha generat un forat de quatre anys de 51.700 milions. Això representa el 4% del PIB.

Es mostra especialment pessimista amb la situació del país. “No serà fàcil aixecar-ho. Quan fas gran el deute, com alerta Europa, és molt difícil travessar la sortida d'emergència”, recalca.

➡️ Política

Més notícies: