Una dona somrient en primer pla amb una audiència a un parlament de fons.
POLÍTICA

Mar Besses, la diputada d'ERC que podria boicotejar la investidura d'Illa

Un sol vot negatiu deixaria el candidat socialista sense la majoria necessària per ser investit

ERC i el PSC, d'una banda, i el PSC i els Comuns, de l'altra, han arribat a un acord d'investidura perquè Salvador Illa sigui el proper president de la Generalitat. És el primer pas per formar un nou govern a Catalunya. Però PSC i Comuns esperen ara la validació de l'acord per part de la militància d'ERC a la consulta que tindrà lloc aquest divendres.

Esperen que sigui el pas definitiu per desencallar la investidura d'Illa i que el govern progressista comenci a caminar.

Tot i que segons una informació d?última hora, la investidura podria saltar pels aires al marge de la votació d'aquest divendres. Segons publica Vilaweb , les joventuts d'Esquerra es reuniran demà després de conèixer el resultat de la consulta per decidir el vot del seu representant al Parlament, Mar Besses.

Primer plànol de Mar Besses

Si les JERC decideixen que la diputada voti no a la investidura, Salvador Illa no tindria els 68 diputats necessaris per ser investit.

Un sol vot ho arruïnaria tot

El PSC va obtenir 42 diputats, ERC 20 i els Comuns 6, així que tots tres junts en sumen 68, exactament els vots necessaris per investir el candidat socialista. No seria la primera vegada que les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) trenquen la disciplina de vot al Parlament. A la legislatura van votar en contra de l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, encara que en aquella ocasió el seu vot no era decisiu i en aquest pot fer descarrilar ni més ni menys que una legislatura.

Segons el digital, la joventut republicana es reunirà en un consell extraordinari demà, un cop es coneguin

els resultats de la consulta que s'allargarà fins a les 20 hores. En aquest consell prendran una decisió urgent sobre el vot de la diputada.

Les joventuts d'ERC es van mostrar inicialment contràries a l'acord amb el PSC, al·legant que “el país no es pot permetre que l'unionisme s'apoderi del govern de Catalunya”. Apostaren a més obertament per la repetició electoral.

Una mica més d'incertesa

Les joventuts es van reunir després per debatre els diferents posicionaments i sense arribar a una conclusió definitiva van acordar celebrar un congrés extraordinari després de la consulta a la militància d'aquest divendres. La reunió definitiva se celebrarà a les hores posteriors a la consulta, amb almenys un dia de marge.

Persones a una conferència de premsa d'Esquerra Republicana amb un fons groc i un podi amb el logo del partit.

Per tant, socialistes i Comuns hauran d'esperar unes hores més abans del que s'esperava abans de llançar els coets a l'aire. Això sí, fonts republicanes es mostren confiades que un vot afirmatiu condicionaria molt la decisió de les JERC. Aquest mateix matí, Marta Rovira ha mostrat la seva confiança envers les joventuts del partit en una entrevista a Catalunya Ràdio .

La possibilitat que Mar Besses acabi votant en contra hi és, però sembla més un desig que una realitat. Un desig sobretot de l'entorn de Junts, que continua confiant en un gir d?última hora que porti a la repetició electoral.

➡️ Política

Més notícies: