Muntatge amb foto de policia
POLÍTICA

Els 4 mapes sobre agressions sexuals i estrangers a Catalunya: 'Traieu conclusions'

Hi ha relació entre el percentatge de població estrangera i les agressions sexuals?

Aquesta setmana s'han conegut les darreres dades de criminalitat del Ministeri de l'Interior. Des de començament d'any hi ha hagut 1.138 agressions sexuals a Espanya, cosa que representa un augment de l'11,6% respecte al mateix període de l'any anterior. L'encreuament d'aquestes dades amb les de la població estrangera ha suscitat un debat interessant a Twitter, sobre la relació entre la creixent inseguretat i la immigració il·legal a Catalunya.

L'usuari de Twitter @RobertMsp ha compartit quatre mapes que alimenten el debat al voltant de la relació entre agressions sexuals i població estrangera.

El mapa de les agressions sexuals

El primer mapa mostra el nombre d'agressions sexuals per cada milió d'habitants, a partir de les dades ofertes pel Ministeri de l'Interior. Catalunya lidera de llarg les agressions sexuals a Espanya, amb 45,3 casos per milió d'habitants a la província de Barcelona. A Tarragona hi ha 45 casos per cada milió d'habitants, a Lleida 36,4 ia Girona 25,6.

Són dades molt alarmants comparades amb la resta de comunitats espanyoles on les xifres es mouen entre els 0 i els 28 casos per cada milió d'habitants. La segona on més casos es registren és el País Basc, amb una mitjana de 33 casos.

Els mapes de la immigració

El segon mapa mostra el percentatge de població estrangera per províncies, i Girona és la més poblada per immigrants al costat d'Almeria i Alacant. Barcelona, Lleida i Tarragona estan en un segon rang, i són també de les que més població immigrant reben. En aquest cas, veiem una coincidència entre les províncies amb més immigració i les que registren més agressions sexuals.

El tercer mapa mostra la distribució de la immigració il·legal per comunitats, i aquí les dades són encara més cridaneres. Catalunya és de llarg la comunitat que va rebre més immigració il·legal durant la crisi migratòria de l'any passat, amb 1.988 irregulars arribats a Catalunya. La segona comunitat que més va rebre, Andalusia, en van ser 711.

El mateix passa amb el quart mapa, que a partir de dades de l'INE assenyala Catalunya com la comunitat amb més naixements de mare estrangera. Un cop més, la diferència és abismal amb la resta de comunitats.

Això porta a preguntar-se si realment hi ha una relació entre aquestes dades de la immigració a Catalunya i les de les agressions sexuals.

Hi ha relació?

El missatge ha suscitat un intens debat a Twitter, amb alguns contraris però d'altres afirmant que “cal ser molt mesquí per negar la realitat”. La realitat és que la cruïlla de dades per si mateix no explica la relació entre immigració i delinqüència, en aquest cas agressions sexuals.

La diferència és especialment alarmant en el cas de les agressions sexuals on els estrangers cometen el 30% dels delictes contra la llibertat sexuals.

És a dir, malgrat que només representa l'11% de la població, els estrangers cometen més d'una quarta part dels delictes. Això vol dir que, proporcionalment, els estrangers delinqueixen tres vegades més que els espanyols.

Si traslladem aquesta realitat a una comunitat especialment sotmesa a la pressió migratòria, el resultat no pot ser gens positiu. És el cas de Catalunya, que duplica la població migrant de la segona comunitat amb més immigració i on el 21% dels presos (tres de cada quatre) són estrangers menors de 20 anys. Sense tenir en compte l'edat, el 41,5% dels presos a Catalunya són marroquins, seguits d'algerians i albanesos.

La realitat incontestable és que, malgrat ser una minoria respecte de la població total, la majoria de la població penitenciària a Catalunya són estrangers. Això sí que permet establir una vinculació entre el percentatge de població estrangera i les agressions sexuals a Catalunya comparat amb altres comunitats autònomes. Que cadascú en tregui les pròpies conclusions.

➡️ Política

Més notícies: