Muntatge de Manuel Delgado i el ramadà a Ceuta

POLÍTICA

Manuel Delgado, referent de l'esquerra: 'El ramadà és cultura catalana'

L'antropòleg diu que el problema no és que els marroquins et robin el mòbil sinó els desnonaments i la precarietat

L'antropòleg Manuel Delgado és un dels referents de l'esquerra a Catalunya, i un dels temes estrella és la immigració. Va ser ponent de la Comissió d'Estudi sobre la immigració al Parlament, i integra el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat. Un dels seus darrers tuits ha causat polèmica, perquè considera el ramadà una expressió de la cultura catalana.

Manuel Delgado no nega l'existència de la cultura catalana, però matisa que “hi ha una pura i autèntica que és imaginària, i una altra de real, la del conjunt de maneres de viure passades i presents dels catalans”. A continuació diu que “per exemple, el ramadà és, sens dubte, cultura catalana real”. La seva reflexió ha generat tota mena de reaccions, la majoria contràries.

“Caramba, Manuel, darrerament quan llegeixo els teus tuits he de mirar que no sigui un compte fake” diu un dels comentaris. Els internautes no donen crèdit al missatge de l'intel·lectual de capçalera de l'esquerra catalana. I no s'acaba aquí la cosa, perquè poc després penjava un altre missatge que acabava per alterar el personal.

'El problema no és que et robin el mòbil'

Segons Delgado, “la inseguretat ciutadana no la provoquen els suposats marroquins que et roben el mòbil. Són els desnonaments, l'explotació i la precarietat laboral la que fa que la teva vida sigui incerta”. Aquestes paraules han causat encara més indignació, i li recorden que “no tothom que té una vida incerta delinqueix” perquè “hi ha pobres que respecten els altres”.

“Totalment d'acord”, responen amb ironia, “quan un adquireix un telèfon mòbil ha de ser conscient que és un aparell totalment expropiable. És més, cal contribuir activament a la seva expropiació; tots hem de posar el nostre granet de sorra per al repartiment de la riquesa”. Hi ha qui acusa Delgado de “populista” i “irresponsable” per frivolitzar amb això quan la inseguretat va a l'alça.

Manuel Delgado forma part de Comunistes de Catalunya, una petita organització que orbita al voltant de l'espai de Podem i l'esquerra sobiranista. El partit, fundat el 2014, va unificar diferents organitzacions que provenien del PSUC. El seu primer dirigent va ser Joan Josep Nuet, que després va ser diputat al Parlament ia les Corts, el Senador i el secretari tercer del Parlament de Catalunya.

Assenyala a l'extrema dreta catalana

Manuel Delgado anomena “racistes” els que demanen la deportació dels delinqüents multireincidents estrangers: “Si haguéssim de deportar a tots el que no treballen ni s'integren i només viuen del llatrocini, hauríem de deportar tot el capitalisme financer ia bona part de la classe política”, afirma. "El problema del facherío islamòfob és que no llegeix", va afegir.

Als seus articles defensa que l'islam no és l'antagonista d'Occident sinó que n'és el mirall, i que el catalanisme de dretes sempre ha tingut un biaix racista. Ho va formular fa trenta anys, i ara treu pit perquè segons ell l'aparició d'Aliança Catalana li dóna la raó. Això el fa formular que la cultura catalana existeix, però està representada per diverses expressions com el ramadà.

➡️ Política

Més notícies: