L'encertada petició de l'alcalde Marc Buch després d'un assassinat a Calella
La localitat va experimentar l?any passat un repunt de la criminalitat del 20%
La inseguretat disparada a Catalunya ha portat com a conseqüència el repunt dels delictes greus, com ara els homicidis. La matinada passada, un turista de nacionalitat britànica va ser mortalment apunyalat en un local d'oci nocturn a Calella (Barcelona). La policia va detenir un jove dominicà resident al municipi com a presumpte autor de la punyalada mortal, i el cas està en mans de la Divisió de Recerca Criminal dels Mossos d'Esquadra.
Calella va ser precisament on va començar el debat sobre la deportació d'estrangers multireincidents. Tot va venir arran del trasllat massiu d'immigrants il·legals a localitats del Maresme, coincidint amb un repunt de la violència a llocs com Calella mateix. L'alcalde d'aquest municipi, Marc Buch, va liderar la rebel·lió dels alcaldes de Junts que van demanar mesures dràstiques per acabar amb la multireincidència.
Marc Buch fa una petició
Marc Buch ha reaccionat ara al succés ocorregut aquestes últimes hores a Calella. A través d'un missatge a Twitter, ha lamentat "profundament" la mort d'una persona i ha enviat el condol a la família. Tot seguit ha fet una petició molt clara, i és que “l'agressor no torni a sortir al carrer d'aquí a unes hores”.
L'alcalde de Junts fa referència així al mecanisme excessivament garantista que afavoreix un clima d'impunitat per als delinqüents. Molts, malgrat acumular desenes d'antecedents, són posats en llibertat després de comparèixer davant del jutge, en espera del judici. Un cop al carrer tornen a delinquir, i es produeix així una situació propícia per a la multireincidència, que és la principal causa del repunt de la inseguretat a Catalunya.
Clam a Catalunya
Marc Buch torna a ser la veu d'un nombre cada vegada més gran de catalans que mostren la seva preocupació per la delinqüència disparada a ciutats de Catalunya.
La proposta dels alcaldes del Maresme, amb Buch al capdavant, va despertar consciències sobre la necessitat d'un canvi en les lleis i els procediments. Aleshores va començar un debat sobre la deportació d'estrangers delinqüents, que avui ja és un clam a Catalunya.
De fet, la llei d'estrangeria ja contempla l'expulsió dels estrangers amb una acumulació important de delictes, però no sempre s'aplica com caldria.
Calella, al límit
La tardor passada, la Generalitat va desviar cap a localitats de la costa catalana com Calella centenars d'immigrants que l'Estat havia repartit des de les Canàries a altres comunitats autònomes. Davant la manca de capacitat per allotjar-los a Barcelona, van decidir portar-los a hotels de la costa en temporada baixa. Allò va ser denunciat per partits com Vox, que van criticar el trasllat dels immigrants amb nocturnitat i traïdoria.
A més, en els darrers mesos s'ha produït un repunt de la criminalitat especialment preocupant a Calella. Interior va reconèixer un augment del 20% dels delictes el 2023, i va accedir a una junta de seguretat extraordinària per prendre mesures urgents.
Més notícies: