Muntatge de fotos de pla curt de Pablo Iglesias amb rostre d'enuig i un micròfon a la mà, i José Luis Ábalos amb rostre seriós

POLÍTICA

Quan Pablo Iglesias insultava els mitjans per treure informació de José Luis Ábalos

L'exvicepresident va fer una paròdia d'una investigació periodística que parlava dels presumptes motius pels quals Sánchez va destituir Ábalos com a ministre

En l'època en què Ábalos va ser destituït com a ministre van córrer rius de tinta especulant sobre els motius del seu cessament. Segons The Objective, el motiu era que Ábalos era un perill polític per a Pedro Sánchez per tenir una vida privada dissoluta i complexa. El mitjà parlava de festes i de vídeos molt comprometedors i que tot estava avalat per fonts que, segons The Objective, eren de primer nivell.

L'exvicepresident Iglesias va criticar molt durament aquesta notícia i es va permetre fer una paròdia. Va parlar de periodistes de mitjans de dretes que consumien cocaïna i tenien pràctiques copròfiles i que tot estava presumptament gravat. Va ser una altra de les guerres que l'exvicepresident ha mantingut amb els mitjans, amb els quals és molt crític.

La destitució d'Ábalos

L'exministre Ábalos és ara al punt de mira. Segons les informacions publicades, el que més preocupa al PSOE és que Ábalos pugui arrossegar molta gent. Perquè l'exministre és d'aquelles figures de la política de debò: home de partit, ficat fins al fons a la maquinària i solucionador de problemes molt sensibles. Recordem per exemple la polèmica que hi va haver quan es va reunir dins un avió amb la vicepresidenta de Veneçuela. Finalment, la justícia va desestimar la denúncia per prevaricació contra l'exministre.

Per tot això, la destitució d'Ábalos va ser d'aquelles coses que van disparar les especulacions. La veritat és que no hi ha proves, però segons alguns mitjans tot indica que va ser una destitució motivada pel treball radioactiu de l'exministre. Aquest va ser el punt de partida de totes les investigacions que es van fer el 2021. La que va fer The Objective va ser de les més sonades, que va tenir una rèplica igualment dura i sòrdida per part de Pablo Iglesias.

El que venia a dir The Objective era que Ábalos era un perill per la vida dissoluta que duia. Segons els periodistes autors de la informació, el ministre tenia una vida privada que va acabar sent un perill polític per a Sánchez. Parlaven de festes a Paradores durant les restriccions de la pandèmia i vídeos sexuals comprometedors.

Pablo Iglesias i la paròdia

Aquesta investigació periodística va trobar una rèplica en un text de Pablo Iglesias. "L'exclusiva sobre Ábalos és simplement escombraries i a la gentussa que anomena això periodisme i a qui el difon a les seves televisions crec que, en la millor tradició de Labordeta, els hem d'enviar democràticament a la merda", va dir l'exvicepresident.

Ironitzant sobre el to de la notícia de The Objective, Iglesias parlava de “fonts molt solvents” que asseguraven que els periodistes en qüestió consumien drogues. Amb una cruesa verbal força notable, Iglesias deia que “Ells diuen que pixaran, però tots suposen –i les fonts ho corroboren– que en realitat els pica la totxa. Tir va, tir va, tir ve i tir va i, mentrestant, surten exclusives com la d'Ábalos. Diuen que per encarregar el periquito truquen a un camell al qual demanen “menjar per a gats”.

I continua la ironia parlant que “Ningú ha vist mai la farlopa, ni els ha vist mai ficar-se res, així que deixem-ho en “presumpta farlopa” i “presumptes trets” als banys de les nits golfes del periodisme”. Iglesias va continuar amb la seva paròdia del que ell considerava com a mal periodisme de recerca i assenyala que “Diuen també les nostres fonts que els periodistes fatxes són aficionats a pràctiques copròfiles. Es comença amb el menjar per a gats i ja se sap, al final, t'agrada la merda”.

Sigui com sigui, el cas és que l'exministre va sortir il·lès de la primera tanda de polèmiques i especulacions quan va ser destituït. La recent detenció de la mà dreta mostrarà si en aquesta ocasió el PSOE decideix liquidar l'exministre. A diferència del 2021, ara sí que hi ha detinguts i una investigació judicial en marxa.