Muntatge de fotos de primer pla d'Alejandro Fernández i Salvador Illa, tots dos amb rostre d'enuig

POLÍTICA

Alejandro Fernández demana explicacions a Salvador Illa i al PSC

El PP a Catalunya vol desgastar els socialistes a un any de les eleccions catalanes


Per si de cas no tenia pocs problemes, en plena crisi per la llei d'amnistia Pedro Sánchez s'ha trobat amb l'escàndol de corrupció de Koldo García. L'assessor de l'exministre José Luis Ábalos hauria cobrat comissions milionàries per l'adjudicació de contractes per comprar mascaretes durant la pandèmia. El cas esquitxaria també l'exministre de Sanitat, Salvador Illa, en plena carrera electoral per la presidència de la Generalitat.

El Partit Popular està enfocat a explotar al màxim l'escàndol per desgastar encara més el PSOE. En clau catalana, Alejandro Fernández ha exigit explicacions al primer secretari del PSC, Salvador Illa. Li demana que deixi d'amagar-se i aclareixi la relació entre el Ministeri de Sanitat i Koldo García durant el mandat.

El líder del PP català ha anat més enllà, i ha afirmat que Illa no es pot presentar a les eleccions catalanes mentre planegi sobre ell la sospita de corrupció. Fernández és conscient del desgast que pot ocasionar aquest cas al líder del PSC, un any escàs perquè es convoquin eleccions a Catalunya. L'ofensiva del PP no ha fet res més que començar.

Objectiu, desgastar el PSC

Les eleccions catalanes seran el febrer del 2025 si Pere Aragonès no les anticipa. Totes les enquestes donen com a clar guanyador Salvador Illa, que podria formar govern amb ERC i Comunes. Però el PP s'aferra a dos factors que poden acabar amb la tendència ascendent del PSC: l'amnistia i el cas de les màscares.

Illa era ministre en el moment de les suposades concessions del Ministeri de Sanitat a l'empresa relacionada amb les mossegades en contractes de compra de màscares. El líder dels populars catalans insta el líder del PSC a explicar la seva relació amb el cas. Alejandro Fernández vol retallar terreny als socialistes per esdevenir l'alternativa al processisme a Catalunya.

L'estratègia del PP a Catalunya és clara i consisteix a desgastar el favorit per rellevar Aragonès com a president de la Generalitat. El secretari general del PPC, Santi Roidríguez, s'ha sumat a la petició d'explicacions. A la línia de Fernández, ha afirmat que Salvador Illa no pot fer com si no passés res.

El PSC vol guanyar temps

De moment, al PSC silenci, contenció, ia veure-les venir. Salvador Illa no té previst donar explicacions tret que la pressió augmenti o que es vegi acorralat al Parlament. El PP ha traçat una estratègia de setge al Congrés de Diputats al PSOE aquesta setmana. És previsible que també es produeixi al Parlament, cosa que obligaria Illa finalment a haver d'explicar-se.

Amb la llei d'amnistia a l'aire i ara l'ombra de la corrupció, el PSC té clar que ara l'objectiu és guanyar temps. Aquest cap de setmana, Salvador Illa s'ha expressat més clar que mai a favor d'aprovar els pressupostos del 2024. Els socialistes volen que ERC esgoti la legislatura perquè passi el vendaval.

Pel que fa al PP d'Alejandro Fernández, les enquestes apunten que multiplicaria per quatre els diputats. Recuperaria així el lideratge de la dreta davant de Vox, que perdria manxa, i de Cs, que es quedaria sense representació. Alejandro Fernández estreny l'accelerador i ho fa enfocant totes les energies al desgast de Salvador Illa.

➡️ Política

Més notícies: