Jaume Collboni, l?alcalde de Barcelona, vestit amb un vestit blau i corbata, està assegut en un entorn interior amb parets de pedra i una porta de fusta decorativa al fons.
POLÍTICA

Nova enquesta a BCN: Junts i Comuns, principals perjudicats si hi hagués eleccions

Les dades mostren que ERC i Junts tenen seriosos problemes per mantenir la fidelitat dels seus votants

La política municipal de Barcelona no té res a envejar a la política catalana en termes de sorpreses i tensions. De fet, l'Ajuntament de Barcelona és un termòmetre força fidel de la política catalana. En un any de mandat de l'alcalde Collboni, s'han produït molts esdeveniments.

De fet, Collboni va arribar a l'alcaldia mitjançant una veritable sorpresa, com va ser l'aliança entre el PSC, els Comuns i el PP. Això va fer que tres dels líders municipals més famosos (Trias, Maragall i Colau) deixessin l'Ajuntament. De passada, ha canviat completament el panorama polític municipal, i l'última enquesta del GESOP per a El Periódico així ho revela.

Imatge de Jaume Collboni assenyalant amb el dit durant un míting del PSC a Barcelona

Segons aquesta enquesta, l'estratègia del PSC d'arribar al poder i consolidar-se està funcionant. Si es repetiren les eleccions ara, el PSC quedaria primer amb el 23,1% dels vots i guanyaria dos regidors (11-12). I els més perjudicats serien Junts i BComú, que patirien una marcada erosió.

La candidatura juntaire perdria el primer lloc i baixaries fins als 8-9 regidors, perdent entre tres i quatre seients. Això representa un minvament de vots del 3,8%. Per part seva, els Comuns de Janet Sanz mantindrien la tercera posició, però perdent un regidor i un 2,6% de vots pel camí.

Enquesta eleccions municipals a BCN

Partit
Resultat
PSC
11-12
Junts
8-9
BComú
8
ERC
5
PP
4
VOX
2-3
CUP
0-2

Font: enquesta de GESOP per a El Periódico

Altres resultats destacats

Per la seva banda, ERC i PP presenten una evolució electoral força plana. Ambdues formacions mantindrien els seients (5 i 4, respectivament) amb alteracions de vot no gaire marcades. Elisenda Alamany pujaria només una dècima (11,2%) i Daniel Sirera baixaria quatre dècimes (9,1%).

Aquest desgast popular explica el creixement de Vox. Els de Gonzalo de Oro guanyarien una dècima en percentatge de vot, que es traduiria en un regidor més, passant de dos a tres. Així mateix, la CUP arribaria al llindar de vots i tindria representació municipal (0-2 seients).

Daniel Sirera, en roda de premsa a la seu del PP

Dades sobre la fidelitat del votant

Tot i que potser els elements més destacats d'aquesta enquesta són l'alt nombre d'indecisos i les dades sobre la fidelitat dels votants. Amb un 26% dels indecisos, el PSC recull la incertesa dels barcelonins amb els nous lideratges municipals en altres partits.

En aquesta línia, l'enquesta destaca l'alta fidelitat del votant socialista: dos de cada tornaria a donar el seu vot a Collboni. I els Comuns també aconsegueixen una fidelitat molt destacada. Gairebé el 70% dels votants de Colau donarien ara la confiança a Janet Sanz.

Paral·lel a això, no sorprèn que les aigües baixin molt revoltes entre l'electorat indepe. I és que ni Junts ni ERC no aconsegueixen el 50% de fidelitat electoral. Un altre cop, l'Ajuntament torna a ser un termòmetre i alhora un mapa de la política catalana.

➡️ Política

Més notícies: