Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

La majoria de Pedro Sánchez corre perill després d'esclatar el 'cas Ábalos'

El 'sanchisme', més feble que mai. El bloc de la investidura s'ha anat desmuntant en només quatre mesos

16 de novembre del 2023. Congrés dels Diputats. La càmera de representants vota a favor de la investidura de Pedro Sánchez. Tot era felicitat al PSOE. I a Sumar. I també als seus socis del Frankenstein 2.0: ERC, PNB, Junts, Bildu, BNG i fins i tot Coalició Canària.

Han passat quatre mesos i el panorama polític ha canviat prou perquè la majoria anomenada progressista, aquella que s'erigia com “mur contra l'extrema dreta”, ara trontolli. El 'cas Koldo', que ha evolucionat a 'cas Ábalos', ha deixat en evidència la debilitat de la ja dèbil majoria parlamentària de la qual gaudia Pedro Sánchez.

En aquell ja llunyà 16 de novembre, 179 diputats van permetre a Sánchez seguir a Moncloa. Van ser els 121 representants del PSOE, els 31 de Sumar, els 7 d'ERC i Junts, els 6 de Bildu, els 5 del PNB i l'únic representant del BNG i la Coalició Canària. Tot i això, ara mateix, el president del govern espanyol només té 166 socis fidels. Lluny dels 176 que representen la majoria al Congrés.

Plànol mitjà de Pedro Sánchez sortint del congrés amb expressió seriosa

Les disputes per la llei d'amnistia han allunyat els set diputats de Junts del Frankenstein 2.0. La ruptura de Podemos amb Sumar ha fet que als morats (amb quatre diputats) ja no se'ls pugui considerar un soci fiable de l'executiu (de fet, ja han tombat un decret governamental). I Coalició Canària sempre ha mostrat les seves reserves a formar part del bloc del 'sanchisme'.

Per si no n'hi hagués prou, la trama sobre les mascaretes, és a dir 'el caso Koldo', ha provocat la suspensió de militància de José Luis Ábalos, que ha decidit mantenir l'escó i passar al Grup Mixt. En total, hi ha fins a 13 diputats que actualment no es poden considerar socis obedients a Sánchez.

FIELS AL GOVERN

PartitDiputats
PSOE
120

Sumar
27

ERC
7

Bildu
6

PNB
5

BNG
1

TOTAL
166

A TERRA DE NINGÚ

PartitDiputats
Junts per Catalunya
7

Podem
4

Coalició Canària
1

José Luis Ábalos
1

TOTAL
13

CONTRARIS AL GOVERN

PartitDiputats
PP
137

Vox
33

UPN
1

TOTAL
171

 

De moment, sembla poc probable que Junts o Ábalos apostin per tombar l'actual Gobierno. Per ara. A tots dos els interessa que la legislatura segueixi el curs perquè podrien tenir molt a perdre si salta tot pels aires. Això sí, poden tensar la corda i fer suar molt l'executiu per anar tirant endavant la legislatura.

De fet, si ara mateix Pedro Sánchez volgués aprovar alguna cosa al Congrés, haurà de negociar amb els de Puigdemont, amb Podemos, amb CC i amb Ábalos (a part de fer-ho amb els seus socis fidels). Tot un maldecap.

Més greu serà la situació per a Sánchez si la trama de les mascaretes acaba esquitxant més sectors i personalitats del PSOE i de l'anterior Gobierno. Aleshores, ens trobarem davant d'un nou escenari que podria precipitar la fi del 'sanchisme', però això ja és política ficció. El que sí que és una realitat és que actualment la majoria de Pedro Sánchez és encara més feble del que ja era el 16 de novembre passat. De fet, és una majoria que el president haurà de treballar en cadascuna de les votacions.

➡️ Política

Més notícies: