Muntatge de Silvia Orriols i Ignacio Garriga
POLÍTICA

Aliança Catalana no és Vox: comença la baralla pel vot antiimmigració

El partit de Sílvia Orriols veu Catalunya com el bastió occidental contra l'islamisme, i això el porta a incidir en e

L'auge d'Aliança Catalana ha deixat anar la teoria d'una possible afectació a les expectatives electorals de Vox. Tot i que és veritat que les dues formacions comparteixen el discurs antiimmigració, en canvi s'allunyen en altres coses. El mateix Ignacio Garriga ha descartat que hi hagi cap preocupació en Vox.

A Vox consideren que el seu projecte és als antípodes d'Aliança Catalana, que disputa el vot a l'independentisme mentre que ells barallen contra el PSC i el PP. El partit que lidera Sílvia Orriols també s'esforça per diferenciar-se dels de Garriga. L'alcaldessa de Ripoll ha dit alguna vegada que comparteixen més amb la CUP que amb Vox.

Imatge del bloc d'Aliança Catalana a la manifestació de l'11S. Milers de persones darrere de la pancarta “Apliquem el resultat de les urnes: independència” amb fons blau

L'afany d'Aliança Catalana de marcar perfil propi té a veure amb l'interès per lliurar-se d'etiquetes com el “Vox indepe” o “extrema dreta”. L'independentisme radical és la principal diferència entre les dues formacions, que també discrepen en temes com el feminisme i els drets LGTBI. El partit de Sílvia Orriols es troba ara mateix en plena definició del seu programa ideològic i estratègic per fer el salt al Parlament.

Aliança Catalana davant de l''extrema dreta espanyolista'

Aliança Catalana no només basa el seu èxit en la reivindicació de l'independentisme radical sinó també d'un antiespanyolisme furibund que l'allunya de Vox. El partit de Sílvia Orriols veu Espanya com un estat colonitzador. La seva lluita és contra els partits processistes que acusa de ser còmplice de la colonització, però també contra Vox, que representa l'espanyolisme més recalcitrant.

De fet, la irrupció d'Aliança Catalana posa en dubte la teoria molt estesa a l'independentisme que l'extrema dreta era exclusivitat de l'espanyolisme. L'estranya combinació independentisme-antiimmigració situa el partit d'Orriols com una rara avis al sistema polític català. D'una banda condemna el partit a l'aïllament, però de l'altra li permet pescar vots a diversos nínxols electorals.

On sembla difícil que rascar alguna cosa és en els votants de Vox. El partit de Garriga proposa la il·legalització dels partits independentistes, la recentralització de competències i tancar TV3. En canvi, els d'Orriols volen totes les competències per a Catalunya, enfortir el teixit productiu català, i encara que plantegen una crítica a la deriva de TV3 en mans d'ERC, mai no en plantejaran el tancament.

Valors occidentals contra valors reaccionaris

A més de presentar-se com una alternativa a l'extrema dreta espanyolista, Aliança Catalana intenta desmarcar-se del programa reaccionari de Vox. Almenys en qüestions sensibles com la ideologia de gènere o els drets LGTBI. L´explicació és molt senzilla i té a veure amb la lluita contra la islamització a Catalunya.

Tot i que el discurs antiimmigració és un dels pilars de Vox, a Catalunya el partit de Sílvia Orriols ha aconseguit trencar el tabú i marcar discurs en aquest tema. Catalunya és de llarg la comunitat autònoma espanyola amb més immigració islàmica. Això fa que el discurs d'AC, molt més que el de Vox, se centri en la defensa dels valors de la civilització moderna occidental d'arrels cristianes.

Muntatge amb un pla mitjà curt a l'esquerra de Tània Verge amb cara d'enfadada i un altre pla mitjà de Sílvia Orriols a la dreta somrient i mirant cap a Tània Verge, de fons la bandera de l'arc de Sant Martí penjada de la façana de l'Ajuntament de Ripoll

Aliança Catalana vol convertir Catalunya en el baluard de la civilització occidental contra l'amenaça islamista, mentre que per a Vox aquest paper ho ha de jugar Espanya, dipositària de les essències nacionals i catòliques. Mentre que la lluita contra la ideologia de gènere és una de les senyes d'identitat de Vox, Aliança defensa el feminisme davant del model patriarcal i reaccionari de l'islamisme. El mateix passa amb els drets LGTBI: Orriols va penjar una bandera arcoiris a l'ajuntament de Ripoll i es va sumar als actes del Dia de l'Orgull, una cosa impensable en un municipi governat per Vox.

El partit d'Orriols planteja una crítica al feminisme woke del Govern d'ERC, que mira cap a una altra banda quan es tracta de defensar la comunitat islàmica. D'altra banda, el Govern i l'esquerra acusen Sílvia Orriols d'utilitzar el feminisme i la comunitat LGTBI per deixar anar la seva islamofòbia. És la mateixa esquerra que acusa Aliança Catalana de ser el mateix que Vox, malgrat les diferències programàtiques entre tots dos.

➡️ Política

Més notícies: