Muntatge amb un pla mig curt de Carles Puigdemont i un altre de Pedro Sánchez, un mirant cap amunt i un altre mirant a terra amb cara de preocupació

POLÍTICA

L'entorn de Carles Puigdemont es prepara per si ha de deixar caure Pedro Sánchez

Junts per Catalunya guarda silenci mentre opinadors del seu entorn comencen a assumir que el cas Koldo pot ser l'inici de la fi del president del Govern

Carles Puigdemont només ha trencat el silenci aquesta setmana per enviar ànims a Jordi Turull, que va patir un infart aquest dilluns. Des del 21 de febrer, quan va esclatar el cas Koldo, el líder de Junts per Catalunya ha guardat silenci. També ho ha fet Gabriel Rufián, encara que sí que hem pogut escoltar la seva portaveu, Raquel Sans, demanant a Salvador Illa que doni explicacions. La formació de Puigdemont, en canvi, segueix sense dir res, un fet sorprenent i simptomàtic.

Quan un no sap què pensa determinat líder polític o la seva formació, pot fer l'exercici de repassar mitjans afins o propers. El primer pas d'una estratègia l'acostumen a fer els mitjans de comunicació i les xarxes, amb l'objectiu de crear un estat d'opinió del que acabaran fent després els seus dirigents propers. I si jo fos Pedro Sánchez encara estaria més preocupat. El cas Koldo no només va camí de fer un mal irreparable al PSOE, també podria ser l'excusa que buscaven alguns per deixar caure l'actual president.

David González, subdirector d'El Nacional comparava en un article aquest dilluns Pedro Sánchez amb el Felipe González del 1993. Admetia que el cas Koldo podria ser l'inici de la fi del líder del PSOE i que potser Puigdemont haurà de repensar el seu suport al president si "l'amnistia no avança i la corrupció s'estén per la Moncloa com un mal virus”. El cas Koldo envolta Sánchez i no només per Ábalos, també per la figura de Santos Cerdán, de manera que estem parlant de gent molt propera al president.

És en aquest context que Junts per Catalunya, que ens té acostumats als exabruptes i les proclames, guarda silenci. Les setmanes vinents seran claus, tant per la llei d'amnistia com per les noves informacions que apareixeran. A més, Puigdemont ja sap quina oferta té del PP, un indult en cas que es deixi governar el PP, que ara ho tindria molt més de cara en unes eleccions hipotètiques. Els juntaires, doncs, callen i analitzen, sense descartar que pugui passar qualsevol cosa.

Muntatge de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb el Tribunal Suprem de fons

La tempesta al PSOE serà llarga

De moment, el PSOE intenta apagar la desesperada com pot l'incendi i demostrar que es tracta d'un cas aïllat. Intentarà que Ábalos carregui amb tota la culpa i salvi Moncloa. Ábalos, per la seva banda, es nega, de manera que no sabem si la jugada servirà per acontentar els seus socis, que esperen esdeveniments. El que és segur és que res no passarà en setmanes, més encara amb la incògnita de la llei d'amnistia i les eleccions a Euskadi a l'abril.

L'entorn mediàtic de Carles Puigdemont comença a ensenyar les cartes en un any, a més, electoral. Tot pot passar a Waterloo, acostumats a cops de timó inesperats, però no seria estrany que el cas Koldo sigui l'estocada a un Gobierno de coalició que fa massa temps que penja d'un fil.