Primer pla del cantant Lluís Llach
POLÍTICA

Lluís Llach vol ara presidir l'ANC

Vol entrar al secretariat nacional per frenar la llista cívica i donar un canvi de rumb a l'entitat

En ple cisma de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pel paper que ha de jugar l'entitat a l'actual context polític, Lluís Llach anuncia la seva intenció de presentar-se a les eleccions al secretariat nacional. El cantautor és contrari a la llista cívica i vol fer un canvi de rumb a l'entitat. S'alinea amb els partidaris que l'ANC torni a ser un instrument de mobilització de la societat civil al marge dels partits polítics.

En una entrevista a El Punt Avui, Lluís Llach ha explicat que vol encapçalar l'ANC per “sacsejar-la” i “que torni a ser l'eina que ha de ser”. S'ha referit a la llista cívica com “un immens error”. I ha confiat en la capacitat de “reestructurar, renovar i tornar a dinamitzar” l'ANC.

L'entitat es troba dividida entre la direcció actual, encapçalada per Dolors Feliu i Uriel Bertran, i exdirigents crítics amb el projecte de la llista cívica. L'actual secretariat nacional ha impulsat la llista cívica per disputar l'espai independentista als partits processistes. Tot i això, un grup d'exdirigents s'oposa que l'entitat, que va néixer com una plataforma transversal de l'independentisme cívic, acabi convertida en un partit polític.

Lluís Llach assumeix el lideratge del sector crític

"Quan no estàs d'acord amb alguna cosa, no pots fugir", ha dit Llach, "has d'entrar i lluitar perquè sigui com tu penses que ha de ser". També ha afirmat que "no vaig en contra de ningú" sinó que la seva intenció és "intentar que l'ANC sigui l'eina que penso que ha de ser". El cantautor s'ha referit a l'Assemblea com a “l'eina de confrontació més gran que tenim”.

Per assolir la presidència de l'ANC, Lluís Llach s'ha de presentar a les eleccions al secretariat nacional i ser elegit pels socis. Un cop dins, ha de ser elegit per la resta de secretaris. Per tant, el president de l'ANC no el trien els socis, sinó els secretaris, i depèn dels equilibris interns en la direcció.

Lluís Llach va anunciar recentment la baixa del Consell de la República, on ocupava un càrrec de conseller del govern virtual de Carles Puigdemont. Llach va argumentar diferències amb l'expresident com a motiu de la seva renúncia. Se sent decebut amb l'abandó de la via unilateral després dels acords de Junts amb el PSOE.

Del Consell de la República a l'ANC

Lluís Llach és crític amb el viratge dels partits processistes, però segueix reconeixent Carles Puigdemont com a president legítim de Catalunya. En el seu marc mental, Catalunya està regida per la legitimitat del mandat de l'1-O i d'ella n'emana el poder de l'expresident a l'exili. La seva oposició a la llista cívica té a veure amb la concepció del que ha de ser l'ANC, però també amb una qüestió estratègica.

El sector de l'ANC proper a Waterloo tem que la llista cívica quedi vots a Junts i divideixi encara més l'independentisme. Tot i les seves diferències amb el viratge de Junts, Llach segueix sent fidel a Puigdemont i veu la llista cívica com una confrontació innecessària. Ara, ja lliure de les seves responsabilitats al Consell de la República, assumeix el lideratge del sector crític per canviar el rumb de l'ANC.

➡️ Política

Més notícies: