Imatge del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, assegut al seu escó amb cara reflexiva
POLÍTICA

El Govern amb l'aigua al coll: admet dificultats per aprovar els pressupostos

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, aposta perquè el Hard Rock no s'acabarà fent

El Govern de Pere Aragonès va fer la setmana passada un pas important cap a l'aprovació dels pressupostos amb l'anunci del suport del PSC. Però ERC continua necessitant dos vots per aprovar els comptes, a menys d'una setmana perquè expiri el termini. Totes les esperances estan dipositades als vuit diputats d'En Comú Podem, que no obstant votaran en contra si el Govern no paralitza el projecte del Hard Rock.

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha reconegut aquest dimecres la difícil situació en què es troba el govern català. En una entrevista al Cafè d'Idees de TVE, la consellera ha demanat als comuns “sentit comú” per posar-se d'acord. A més, ha instat a no focalitzar el debat dels pressupostos al Hard Rock.

"La ciutadania no pot entendre com aquesta qüestió monopolitza tant el debat", ha dit en referència al Hard Rock, i ha recordat que és una qüestió "externa als pressupostos". No obstant, també ha fet una picada d'ullet als comuns. "Aposto que el Hard Rock no s'acabarà fent", ha afirmat la consellera, segons la qual "el projecte no encaixa a la Catalunya del 2024".

ERC esgota les converses amb Junts

Natàlia Guix ha llançat un missatge d'optimisme, esperant "arribar a punts d'entesa" amb els comuns "com hem fet els darrers anys". La consellera ha apel·lat a la "feina en equip" entre ERC i Comunes "que han enriquit moltes vegades els pressupostos". Però Mas és conscient que ara mateix el Hard Rock obstaculitza el camí per a l'aprovació dels comptes.

Per acostar posicions, Natàlia Mas ha assegurat que el Govern té una part "molt petita i molt reglada" de responsabilitat al Hard Rock. "No podem fer res més que cedir determinats passos d'aquesta part molt reglada", ha afegit. Per ella, "no és una decisió política" perquè "hi ha uns passos que s'han de fer per llei, i el Govern no es pot oposar".

Muntatge de Natalia Mas i Pere Aragonès amb el Parlament de fons

Els comuns segueixen enrocats i aquesta setmana han presentat una esmena a la totalitat dels pressupostos que afegeix més pressió a ERC. Amb les portes de la CUP i els Comuns tancades, Esquerra explora ara la via de Junts. En les últimes hores s'han intensificat les converses, l'escull de les quals continua sent l'exigència de Junts de suprimir l'impost de successions.

Els pressupostos i el Hard Rock

L'exigència dels Comuns per donar el seu braç a tòrcer continua sent la paralització del pla urbanístic del Hard Rock. La formació de Jéssica Albiach vol paralitzar el macroprojecte perquè considera que introdueix a Catalunya un model econòmic tòxic i amb impacte mediambiental. El Govern manté que tombar el projecte violaria la legalitat vigent i tindria un cost econòmic.

Els comuns poden retirar l'esmena a la totalitat en qualsevol moment, cosa que dóna encara una mica de marge per a la negociació. Però el pas fet pels d'Albiach demostren que ara mateix estan lluny de l'entesa amb ERC. El Govern veu perillar per primer cop els pressupostos, i amb ells el que queda de legislatura.

➡️ Política

Més notícies: