Home calb amb camisa blava i bufanda groga davant d'un fons amb els logotips de dos partits polítics.
POLÍTICA

Lluís Llach ja utilitza l'ANC per fer pressió a ERC i afavorir Junts

El Secretariat Nacional de l'entitat secunda l'estratègia de Carles Puigdemont

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'entitat independentista suposadament al marge dels partits, s'ha sumat al pressing ERC. En una declaració política, el Secretariat Nacional de l'ANC, presidit per Lluís Llach, ha demanat als partits sobiranistes (Junts, Esquerra i la CUP) que no donin suport a la investidura de Salvador Illa. Donen suport així l'estratègia de Junts, l'estratègia del qual passa per bloquejar la investidura del PSC i forçar unes noves eleccions.

L'ANC argumenta que els partits independentistes amb representació al Parlament no poden avalar la investidura d'una formació que va recolzar el 155 i que defensa les posicions de les institucions espanyoles i els seus tribunals.

Un home amb gorra negra i ulleres verdes, amb una multitud i banderes de fons.

L'ANC valora que Catalunya es troba en una cruïlla històrica que exigeix el bloqueig d'un govern del PSC.

Els motius són dos. D'una banda, perquè “el relat presenta el procés independentista com la causa de la suposada fractura de la convivència a Catalunya, quan és la dominació espanyola la que genera inestabilitat”. D'altra banda, perquè "els partits d'obediència catalana no poden fer president un candidat que utilitza sistemàticament la llengua castellana als seus actes públics".

El secretariat Nacional de l'ANC va més enllà i llança una amenaça: “l'ANC respondrà davant d'una eventual investidura de Salvador Illa intensificant el pla de mobilitzacions”. És a dir, amenacen d'agitar els carrers si ERC accedeix a formar govern amb el PSC.

Descaradament a favor de Puigdemont

Per si en quedava algun dubte, la part final del comunicat deixa clara la submissió de l'ANC de Lluís Llach a Carles Puigdemont: “El Secretariat Nacional creu que en tornar el MHP Carles Puigdemont mereix el reconeixement del poble català pels seus anys d'exili i per la projecció internacional del conflicte entre Catalunya i Espanya”.

L'ANC crida a la “defensa popular de la seva integritat si el poder judicial espanyol intenta arrestar-lo”. La mateixa entitat afirma que estarà “llista i preparada per rebre i acompanyar Carles Puigdemont en el seu retorn”. I assegura que ho farà “sense cap ombra de partidisme”, cosa que ha desfermat les rialles dins de l'independentisme.

L'ANC de Lluís Llach no només rendeix pleitesia a Carles Puigdemont, sinó que a més intenta aparentar neutralitat política.

Lluís Lach, sota sospita

Lluís Llach ha agafat les regnes de l'ANC en un moment especialment delicat per a l'entitat. Sense capacitat de mobilització i devorada pels enfrontaments interns, ja ningú no veu l'Assemblea com un òrgan transversal. L'ascens de Lluís Llach ha culminat el procés d'apropiació per part de Carles Puigdemont com a instrument més en la lluita contra ERC i Oriol Junqueras.

El mateix Lluís Llach ha criticat durament Oriol Junqueras en públic després d'assumir la presidència de l'entitat. L'ANC es debatia entre evolucionar cap a un partit polític (llista cívica) o recuperar-ne la funció de mobilització social.

El suport descarat de l'actual direcció a l'estratègia de Junts resta credibilitat a l'intent de tornar l'ANC a les seves essències i dificulta el procés de regeneració per recuperar el capital mobilitzador.

➡️ Política

Més notícies: