Imatge de Toni Clapés en un cartell promocional de RAC1
POLÍTICA

La lliçó en directe de Toni Clapés a RAC1 sobre el català i el castellà

El popular presentador de ràdio va tornar a demostrar tenir un perfil propi difícil de trobar a l''oasis' comunicatiu català


Toni Clapés no només és un dels periodistes estrella de RAC1, també és dels pocs al panorama mediàtic català amb un discurs polític propi. El presentador ha estat especialment crític els darrers anys amb la Barcelona "per a gent guai" d'Ada Colau i no ha dubtat a assenyalar el processisme quan ha calgut.

En una entrevista a The New Barcelona Post, Clapés deixava una resposta que evidenciava aquest distanciament amb el discurs oficial que se sent a Catalunya Ràdio, TV3 i bona part del dia a RAC1. Després d'afirmar que Barcelona s'havia anat fent petita ho justificava així: “Hi ha un complexe de correcció política que ens fa petits”. I afegia en una altra resposta: “És aquest rotllo “progre”, que em rebenta: viure com els rics, però sobretot sense que es vegi que som rics. En lloc de vestit formal, sabatilles New Balance que et fan més proper i enrotllat I el més fort és que la gent s'ho empassa!"

Imatge de Toni Clapés al plató de RTVE


La lliçó de Toni Clapés amb les llengües

Aquest dilluns 15 de gener, Toni Clapés va dedicar part del seu programa 'Versió RAC1' a la figura de Jesús Quintero, mort el 2022. La família del popular periodista ha volgut brindar-li un homenatge amb un llibre pòstum 'Memòria del silenci. El món des de 'la colina' '. Per parlar de Quintero, Clapés va comptar amb els periodistes Víctor Amela i Juan Carlos Ortega i amb Lola Quintero, filla de Jesús.

La conversa de Clapés amb els convidats va durar gairebé una hora i va ser realment interessant. Lola Quintero és filla també de la periodista Joana Bonet, de manera que no només entén el català, sinó que també el parla. Hi va haver un moment que Víctor Amela i Lola Quintero es van passar al castellà, ja que Juan Carlos Ortega el feia servir. Va ser llavors quan Juan Carlos Ortega va parar a Quintero i li va dir: "Lola, perdona. Parla català".

La resposta de Toni Clapés va ser momentània: "Pot parlar el que vulgui", va dir el presentador de RAC1 en català. Ortega es va excusar argumentant que no "volia contagiar" la llengua als altres convidats. Van ser això, només cinc segons i el debat sobre la llengua no va anar a més, però Toni Clapés va demostrar amb una sola frase que allò important no era la llengua, sinó el que estava explicant en aquell moment la filla de Jesús Quintero.

A partir d'aquell moment, la xerrada entre els periodistes i la Lola Quintero va anar entrellaçant paraules en català i castellà. Van demostrar que el que en aquell moment era prioritari era gaudir de gent que coneixia el 'loco de la colina'. Un cop més, Toni Clapés va demostrar el seu perfil propi.

➡️ Política

Més notícies: