Muntatge amb dos primers plànols de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz amb cara de preocupació i de fons una imatge difuminada del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

La llei trans obre la primera guerra entre PSOE i Sumar al Gobierno

Sumar vol revocar el nomenament de la directora de l'Institut de les Dones

La substitució de Sumar per Podem havia d'aportar més estabilitat al govern de coalició, o almenys així ho creia el PSOE. El partit de Yolanda Díaz té més afinitat amb els socialistes, sobretot en àmbits polèmics com a Igualtat. Però el debat al voltant de la llei trans ha tornat a ser motiu de discòrdia.

El PSOE va cedir a Sumar carteres importants a canvi d'obtenir el Ministeri d'Igualtat, amb la intenció de substituir el feminisme queer pel feminisme de les dones. Sumar va respondre nomenant com a portaveu de feminisme l'activista trans Elizabeth Duval. Estava clar que la cosa esclataria tard o d'hora.

El detonant ha estat el nomenament d'Isabel García com a directora de l'Institut de les Dones. Sumar ha considerat “inacceptable” la designació de García per “menysprear” i “insultar” les dones i les persones LGTBI. El motiu de la disputa, unes declaracions polèmiques de la nova directora de l'institut.

'Deliri queer' i 'lobby trans'

“Deliri queer”, “dictadura queer”, “lobby trans”, “segueixes llançant odi igual que els queer”, o “la teoria queer té com a objectiu perpetuar el patriarcat”. Són només alguns dels tweets que ara persegueixen Isabel García, nova directora de l'Institut de les Dones. A Sumar han demanat el revocament del nomenament.

Elizabeth Duval ha considerat “vergonyós” el nomenament i “un missatge lamentable” en un moment de retrocés dels drets LGTBI a llocs com Madrid. També ha reaccionat Carla Antonelli, activista trans i senadora de Más Madrid: “Aquesta dona no ha assenyalat les dones trans, vexat i insultat”.

L'exministra d'Igualtat Irene Montero ha parlat de “l'obligació democràtica” de defensar els drets trans i LGTBI. "Més per a un govern que té l'obligació de complir i fer complir els drets humans", ha afegit. Més pressió per al PSOE en el seu intent per fer un gir a les polítiques feministes a Igualtat.

Feministes contra la llei trans

Isabel García va ser assessora del MInisteri de Transports abans de passar a ser consultora de polítiques d'igualtat al sector privat. Va criticar obertament la llei trans per “desprotegir els menors i l'esport femení” i discriminar les dones. A més, va advertir que “una part de la societat passarà a estar emmordassada només per mostrar la seva oposició al deliri”.

Isabel García s'enquadra en el moviment feminista que considera l'autodeterminació de gènere com a perill per als drets de les dones. Critiquen que el gènere es consideri una “identitat” i es protegeixi per sobre de la categoria del “sexe”. Això, afirmen, perpetua i afavoreix la subordinació de les dones i les nenes.

En aquesta línia, la voluntat del PSOE és substituir el feminisme queer pel feminisme de les dones al Ministeri d'Igualtat. Sumar va defensar al seu moment una desacceleració de les polítiques bel·ligerants de Podem a Igualtat, amb la introducció d'un feminisme més inclusiu i amable. Però aquesta nova polèmica ha obert la primera guerra al si del govern.

➡️ Política

Més notícies: