Primer pla de Clara Ponsatí
POLÍTICA

El jutge ordena la detenció de Clara Ponsatí

L'acusa de desatendre voluntàriament una citació judicial

Pablo Llarena, el jutge que instrueix el 'procés' al Tribunal Suprem, ha emès una ordre nacional de detenció contra Clara Ponsatí. La raó és que estava citada a declarar davant del jutge per un delicte de desobediència. Però la que va ser Consellera d'Educació al govern de Carles Puigdemont no es va presentar ni va justificar la seva incompareixença.

Muntatge del jutge Pablo Llarena amb Clara Ponsatí

Per això, el magistrat considera que ha “desatès voluntàriament i de manera injustificada” la citació judicial. I acorda la seva detenció amb la finalitat de prendre-li declaració. A més, considera que la citada es va burlar de la justícia al piular una foto des de Flandes aquell mateix matí.

Incompareixença injustificada

Els fets es remunten al 24 d'abril passat, quan la política independentista estava citada per declarar davant el Tribunal Suprem. La seva defensa va al·legar que pertany a dues comissions al Parlament Europeu. I va demanar la paralització del procediment judicial per l'empara de l'encausada a les institucions europees.

En virtut de l'article 487 de la llei processal, Llarena converteix en detenció una ordre de compareixença per absència injustificada de la citada. Ponsatí estava citada el 24 d'abril al matí, i les seves responsabilitats com a parlamentària eren aquell dia a la tarda.

Però a més, Llarena considera que va ser citada amb prou antelació per informar de les dificultats per comparèixer. Al seu lloc, la defensa va presentar un escrit exculpatori per defugir la compareixença. De fet, el mateix matí va tuitejar una fotografia a Flandes, i el magistrat considera que “va presumir de no tenir cap intenció d'atendre la citació judicial”.

Antecedents de rebel·lia

El jutge té en compte els antecedents de rebel·lia per atribuir l'absència de Ponsatí a un fet voluntari. Les funcions parlamentàries serien “l'excusa davant d'una nova desatenció de les seves obligacions processals”.

Clara Ponsatí va participar en la celebració del Referèndum d'independència de Catalunya el 2017, des del seu càrrec com a consellera. Va ordenar l'obertura de les escoles i instituts com a col·legis electorals. Va ser cessada mitjançant l'aplicació del 155, i es va fugar a Brussel·les al costat de Carles Puigdemont i altres membres del govern.

➡️ Política

Més notícies: