Pla general amb una cua d'immigrants nouvinguts a El Hierro pujant a un vaixell mentre uns Guàrdia Civils els vigilen
POLÍTICA

Nous problemes per al govern després de repartir immigrants il·legals per tot Espanya

En un balneari tancat de Medina del Campo ja n'hi ha prop de 200


A principis del segle XVI, Medina del Campo era una de les capitals financeres d'Europa. A la vila vallisoletana hi havia el mercat de llanes més important del continent i s'assentaven també importants firmes financeres de l'època. Tota aquesta esplendor, que va portar la ciutat a assolir el 1504 els 50.000 habitants, va acabar de sobte. Va succeir quan, durant la Guerra dels Comuners, els lleials a Carles I van cremar la ciutat.

Ho van fer perquè els medinencs es negaven a lliurar els canons que custodiaven. Temien que s'utilitzessin contra Segòvia, ciutat també aixecada contra Carles I que a Medina consideraven gairebé germana. Avui, Medina del Campo no arriba ni als 25.000 habitants, però el govern té una idea revolucionària per fer créixer la seva població: portar-hi immigrants il·legals. El pitjor és que ho fan de manera no planificada.

En un balneari

El trasllat d'immigrants il·legals a Medina del Campo no s'ha fet amb la intenció de fer créixer la població. S'ha fet, en realitat, perquè el govern, davant de l'arribada constant de pasteres a les Canàries, no sap què fer.

La darrera ocurrència ha estat portar-les a Medina, en concret a un balneari. Han portat, exactament, 150. I ho han fet sense consultar amb la Junta de Castella i Lleó, competent allà en matèria de Benestar Social.

Vox, a través del seu portaveu a les Corts de Castella i Lleó, ja s'ha posicionat: considera inacceptable el que ha passat i exigeix que els immigrants siguin tornats als seus països. Periodistes com Javier Negre s'han acostat a veure'l.

De quin balneari parlem?

Es diu Las Salinas i, fins que fa un any va començar, explica El Español, a executar-s'hi una reforma, era un hotel de luxe. Ara, i després d'uns no publicitats acords del govern i diferents ONG amb propietaris hotelers, aquest i altres hotels han esdevingut allotjaments improvisats per a immigrants. No és un cas nou: a Lleida, l'hotel Jardins del Segrià –en plena horta lleidatana i a pocs quilòmetres de la capital– ja es va convertir el 2018 en un centre per a MENAS. Catalunya, sempre, va al davant.

Nou problema pel govern: les autonomies rebutgen i critiquen la seva política

Ara, Sánchez exporta el model a Medina del Campo. En paral·lel, la Junta de Andalucía també es nega a acollir més immigrants procedents de les Canàries i el portaveu de la Junta parla de “mala planificació”. De moment, 240 han anat a parar a Màlaga i 321, a Almeria. També els han allotjat a hotels de luxe que es converteixen en improvisats albergs.

Ayuso és concreta: als immigrants no se'ls pot “tractar com a farcells”. A Moncloa, sembla, algú creu que, si una persona tractada com un fardell acaba en un balneari, tot sona millor. I, mentrestant, l'Espanya buidada continua buida sense que ningú caigui que, potser, tot es podria articular d'una altra manera més humana i, també, rendible per a tothom. Segons el ministre Escrivá, el govern ha traslladat ja uns 6.000 inmigrants a la península des de Canàries.

➡️ Política

Més notícies: