Un home amb ulleres i vestit davant d'un fons amb una cara en blanc i negre.
POLÍTICA

Junts 'roba' Lluís Companys a ERC i el compara amb Puigdemont

Jordi Turull reivindica els 'màrtirs' que són a l''exili'

Més que Francesc Macià i fins i tot Josep Tarradellas, Lluís Companys és la figura històrica que més consens i admiració reuneix en el nacionalisme i l'independentisme català. El símbol que representa un president de la Generalitat afusellat pel franquisme conté un poder indiscutible. Per això la seva figura transcendeix les sigles polítiques, encara que sense voler-ho s'ha convertit en un motiu més de competència entre Junts i ERC.

Detenció de Lluis companys el 1934

Els líders processistes han acudit aquest dimarts a l'homenatge a Lluís Companys a l'aniversari del seu assassinat a mans de la dictadura franquista. Junts ha aprofitat per apropiar-se de la seva figura (Lluís Companys era d'ERC) i ha anat més enllà en comparar-ho amb “els nostres exiliats, com el president Puigdemont”. Així ho ha expressat Jordi Turull, aprofitant l'homenatge a Companys per tornar a convertir Puigdemont en un “màrtir” (així ho ha dit ell mateix) de la causa catalana.

"Per això avui venim a retre homenatge a tots els màrtirs que com el president Companys ho van donar tot per Catalunya", ha dit Turull, "a recordar els que no poden ser avui aquí". Ha reivindicat "el llegat" del president Companys "perquè Catalña sigui una nació plena".

L'ús pervers dels símbols

El nacionalisme, i l'independentisme amb més determinació, se serveix dels símbols i la història per vendre el seu relat. En plena guerra entre Junts i ERC pel control de l'espai independentista, els de Carles Puigdemont s'han volgut apropiar de la figura de Companys i tota la seva càrrega simbòlica. Per una banda per rivalitzar amb Esquerra, però per altra banda, també, per martiritzar Puigdemont.

En comparar Puigdemont amb Companys, Junts vol insistir en la persecució d'Espanya envers els independentistes catalans. I de passada tornar a vendre el relat de Puigdemont com el president democràtic a l'exili que lluita contra el feixisme espanyol com va fer el president d'ERC afusellat el 1941. Per això Turull ha fet èmfasi en termes com "màrtir" i "exili", esmentant Puigdemont a l'homenatge a Companys.

Hi ha un missatge subliminal en tot això i és que Puigdemont és l'únic dirigent processista (salvant Comín) que roman a l'exili. Després del retorn de Marta Rovira a ERC ja no li queda cap dirigent a l'exili. Per tant, amb aquesta comparació Junts vol donar a entendre que Puigdemont és l'hereu natural del mandat de l'1 d'octubre, a qui a diferència d'ERC encara no hi ha renunciat.

'No li arriba ni a la sola de la sabata'

Una cosa és el relat i una altra la realitat, i amb els comentaris a la publicació de Junts a X queda clar que la comparació no convenç. "Puigdemont no arriba ni a la sola de la sabata a Companys, la mera comparació ofèn la intel·ligència", afirmen. També han criticat que Junts abusi del terme "exiliats", que per a molts és un insult a la memòria dels veritables exiliats de la guerra civil.

➡️ Política

Més notícies: