Muntatge amb un primer pla d'Artur Mas mirant cap a la dreta i un altre primer pla de Carles Puigdemont amb cara de preocupació mentre es col·loquen bé les ulleres amb la mà dreta. De fons, una imatge difuminada de manifestació amb estelades
POLÍTICA

Artur Mas abaixa els fums a ERC i Junts per Catalunya

Cop de realitat de l'expresident del Govern a juntaires i republicans. Mas també obre la porta que Carles Puigdemont sigui el proper candidat de Junts a la presidència de la Generalitat


Artur Mas ha tornat a parlar. I ho ha fet al programa de RTVE Cafè d'Idees de Gemma Nierga. Allà, l'expresident de la Generalitat ha tornat a exhibir la capacitat de parlar molt i dir poc. Tot i intentar quedar més o menys bé amb tothom, ha deixat alguns titulars interessants.

Entre altres coses, el que va ser successor de Jordi Pujol ha enviat un avís a ERC i Junts per Catalunya i la seva estratègia respecte a Pedro Sánchez. També s'ha mostrat orgullós de ser un dels principals impulsors del fallit procés independentista i ha avalat una hipotètica candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat.

Cop de realitat a ERC i Junts per Catalunya

El partit presidit per Laura Borràs, igual que ERC, ha dit per activa i per passiva que l'objectiu de les diferents taules de diàleg amb el PSOE és que se “solucioni el conflicte” i això passa per la celebració d'un nou referèndum per la independència de Catalunya. Un referèndum que, evidentment, s'hauria d'acordar amb l'Estat. Pocs independentistes creuen en aquest escenari i Artur Mas no és un d'ells. L'expresident ha volgut abaixar els fums als processistes amb un cop de realitat i ha fixat els objectius que haurien de tenir ERC i Junts durant aquesta legislatura al Congrés.

"Em temo molt que[el referèndum]no sortirà d'aquesta negociació. Si això no surt, i ho sabrem en pocs mesos, hi ha d'haver algun altre tema de país que hi sigui. I el concert econòmic, el pacte fiscal, ho és", afirma Artur Mas. Així, doncs, l'expresident aposta per tornar al 2012, quan aquesta era una de les principals reivindicacions dels partits nacionalistes catalans.

Orgull del 'procés'

El 'procés' bàsicament ha servit perquè Catalunya hagi estat paralitzada durant una dècada. Ara es paguen les conseqüències amb una sanitat col·lapsada, una educació per terra, infraestructures insuficients, pèrdua de teixit empresarial i un llarg etcètera. Però Artur Mas no s'amaga a l'hora de treure pit i reconèixer, no només que va ser un dels principals responsables d'impulsar el 'procés', sinó que ha dit allò tan processista de: “Ho tornaria a fer”.

"Se sent part del 'procés'?", li ha preguntat Gemma Nierga. "Part principalíssima", responia Artur Mas. I la conversa seguia amb una altra pregunta de la periodista catalana. "I ho tornaria a fer?". La resposta de l'expresident ha estat clara: "Sí, és clar que ho tornaria a fer. Els hem de posar en el context d'aquell moment: el gran repte era com canalitzàvem nosaltres institucionalment un moviment que al carrer es podia desbordar".

Encara més, l'exlíder de Convergència ha assenyalat que, segons ell, els problemes del 'procés' "no van ser els primers cinc anys", sinó el que va venir a partir del 2017.

Puigdemont candidat a la Generalitat?

Artur Mas també s'ha mullat en debat sobre si Carles Puigdemont s'ha de presentar a les properes eleccions al Parlament -sempre que tiri endavant l'amnistia abans de la convocatòria electoral-. L'expresident ha dit que "Carles Puigdemont serà el que ell voldrà dins de Junts. És evident que és el líder natural del partit, té l'acceptació general de Junts com ho va ser al seu dia Jordi Pujol a Convergència o jo també durant 15 anys. Si ell creu que és bo fer un pas endavant pel partit i pel conjunt de Catalunya, doncs serà així”.

Artur Mas també ha llançat un dard a Jaume Collboni i a Pere Aragonès. Tots dos governen en minoria i, segons ell "els governs febles fan poques coses". Això si, sobre el president de la Generalitat, Mas no ha volgut ser molt dur amb ell, tot recordant que "fa tot el que pot en una situació d'extrema debilitat parlamentària". Finalment, l'exlíder de Convergència també ha avalat que Junts digui 'no' al decret que es vota aquest dimecres al Congrés i que ha posat contra les cordes Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: