Puigdemont abans d'una roda de premsa a Argelers
POLÍTICA

Junts fa públic el seu pla per rebentar la investidura de Salvador Illa

El partit de Carles Puigdemont segueix sense pair la derrota electoral del 12 de maig passat

A les passades eleccions catalanes del 12 de maig, Carles Puigdemont va jugar la carta del tot o res. I li va sortir creu. Junts per Catalunya no només va quedar set escons per sota del PSC de Salvador Illa, sinó que els partits processistes es van quedar lluny d'arribar a la majoria necessària per governar.

Al partit de Puigdemont li costa assimilar aquesta realitat. Els juntaires no han amagat mai que, després de la seva derrota electoral, el seu objectiu era rebentar l'acord que finalment han aconseguit socialistes i ERC i, així, forçar una repetició per veure si hi havia més sort a l'octubre. Ara que el pacte entre el PSC i els republicans ja és una realitat, el nou objectiu de Junts és un altre. Ni més ni menys que rebentar la sessió d'investidura de Salvador Illa.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, amb cara seriosa, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig del 2023, a Barcelona

El pla de Junts per rebentar la investidura de Salvador Illa

Per això volen utilitzar la carta d'una possible detenció del líder en el cas que decideixi tornar a Catalunya. Sobre Carles Puigdemont encara hi ha una ordre de detenció per part del jutge Pablo Llarena. Per tant, si l'expresident compleix la seva promesa (tornar per a la sessió d'investidura encara que sigui la de Salvador Illa), les possibilitats de ser arrestat són extremadament altes.

Dissabte passat, Carles Puigdemont va assegurar una altra vegada que els propers dies tornaria malgrat el risc de ser detingut. I fins i tot va culpar la militància d'ERC d'aquesta detenció eventual. Ara, ha estat Jordi Turull, secretari general de Junts, qui ha explicat quin és el pla que tenen els juntaires per rebentar la investidura d'Illa, que en principi se celebrarà aquest dijous 8 d'agost al Parlament.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

"Si[Puigdemont]és detingut i no pot participar al ple[d'investidura], demanarem[al president del Parlament, Josep Rull]que el ple no se celebri perquè no es pot celebrar amb normalitat si falta un diputat", ha dit en una entrevista a TV3. Encara més, si no aconsegueixen que se suspengui la sessió, ha assegurat que els diputats del seu partit abandonaran l'hemicicle com a protesta.

Més atacs a ERC

En aquesta entrevista, Jordi Turull ha aprofitat per continuar alimentant la guerra amb ERC. Quan ha estat preguntat per què faran els republicans, el secretari general dels juntaires ha dit que faran “el que hagin pactat amb el PSC” perquè “són a qui han decidit donar-li el poder absolut a Catalunya”.

Més enllà de carregar contra ERC pel seu acord amb el PSC, Jordi Turull també ha deixat clar que les relacions de Junts amb els republicans estan trencades i que, després que Esquerra hagi demanat una rectificació a Puigdemont per les seves paraules culpant la militància d'ERC de la seva possible detenció, el secretari general juntaire ha dit que “si tenen un problema de comprensió lectora, no és el nostre problema”.

➡️ Política

Més notícies: