Primer pla de Jordi Turull amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Junts tira de postureig amb el PSC i les crítiques no es fan esperar: 'cínics'

Els postconvergents intenten vendre la imatge de partit rebel a Catalunya mentre negocien els pressupostos amb Ped

Fa setmanes que els partits catalans fa una campanya electoral, en una agenda política marcada per l'aprovació de la llei d'amnistia. Cada moviment i cada declaració estan estudiats amb cura, i obeeixen a l'estratègia electoral de cada formació. Però el postureig d'alguns és tan evident que causen indignació fins i tot entre els seus.

És el cas de Junts, que intenta desesperadament marcar distàncies amb el PSC, però alhora negocia els pressupostos amb els socialistes a Madrid. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha volgut respondre a Salvador Illa, que ha dit que “l'amnistia no és per ajudar Puigdemont, sinó Catalunya”, i que “els pressupostos no són per salvar Aragonès, sinó Catalunya ”. Turull ha volgut marcar un to dur contra els socialistes, però ha desencadenat les crítiques contra el “cinisme” de la seva posició.

Tuit de Jordi Turull atacant Salvador Illa

"No t'ho creus ni tu", ha respost Turull, "qualsevol proposta ambiciosa que surt de Catalunya sempre ha tingut el teu no com a resposta". Turull es refereix a propostes com “millorar l'autogovern o el finançament, o posar fi a la repressió”. Remata dient que “quan el PSOE es veu obligat a cedir és quan apareix el teu sí servil”.

Això de Junts i del PSC ja no cola

Junts vol salvar el seu projecte polític negociant amb el PSOE i alhora vendre que segueix sent el partit de la confrontació. Però les dues coses alhora no poden ser, i les bases ja s'han adonat de l'engany. Per això el postureig de Turull amb Illa ha estat respost de manera contundent, amb dures afirmacions.

“Per servil el vostre líder, que es va passar pel folre el mandat de l'1-O”, diuen al secretari general de Junts en referència a Carles Puigdemont. “Sou tots una colla de cínics” o “només saNadó enganyar i disfressar” són els comentaris a la publicació de Turull. No obliden que Junts està donant estabilitat al Govern espanyol i pactant amb el PSC en institucions municipals i provincials.

Tampoc se salva de les crítiques Salvador Illa, a qui demanen que reconegui la veritat que “l'amnistia és per a Carles Puigdemont”. Si Turull en diuen cínic, l'Illa el titllen de mentider i de còmplice de l'operació del PSOE per mantenir-se al poder. “A Catalunya hi continuarà havent ciutadans de primera i de segona gràcies a vosaltres”, diu un dels comentaris.

Ja negocien els pressupostos

Després de l'aprovació de la llei d'amnistia, Junts ja negocia els pressupostos amb el PSOE. Els de Carles Puigdemont maniobren per aconseguir un pacte fiscal que acabi amb el dèficit de 22.000 milions d'euros que acumula la Generalitat de Catalunya. Junts a ERC intenten esprémer al màxim les seves opcions, aprofitant l'actual debilitat del Govern de Pedro Sánchez per l'escàndol de corrupció.

Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont

Si en alguna cosa coincideixen Junts i el PSOE és la necessitat mútua de donar estabilitat a la legislatura espanyola. Tot i els escarafalls que puguin fer els postconvergents, si cau el Govern de Pedro Sánchez els de Puigdemont es fiquen en un seriós problema. En plena caiguda dels partits processistes, conservar la seva quota de poder a Madrid continua sent essencial per rellançar el projecte a Catalunya.

Mentre els postconvergents fan el que han fet sempre els convergents, que és fer política a Madrid, els seus dirigents intenten vendre una imatge de partit rebel per a consum intern. L'estratègia de Junts amb vista a les properes eleccions catalanes consisteix a vendre l'amnistia i el retorn de Puigdemont com un rellançament del Procés. Però una part important de l'independentisme ja no se'n creu el relat i aposta per noves opcions.

➡️ Política

Més notícies: