Muntatge de fotos de Carles Puigdemont i Salvador Vergés amb rostre somrient i el gràfic del resultat de les Eleccions al Parlament de Catalunya de Girona 2024
POLÍTICA

Junts guanya a la demarcació de Girona i irrompen el PP i Aliança Catalana

El PSC passa a ERC, la CUP perd un diputat i Vox manté l?escó


Junts ha guanyat les eleccions a Girona amb 7 diputats, els mateixos que el 2021, però amb 13.982 vots més i un 34,88% dels sufragis. El que és significatiu és que ERC perd la segona plaça passant de quatre a dos diputats a la demarcació, a la inversa que el PSC, que passa de tres a quatre. El PP i Aliança Catalana irrompen amb un diputat, els mateixos que la CUP, que en perd un, i Vox, que manté el que tenia.

La principal patacada a Girona ha estat per a ERC, que ha perdut deu punts i 24.000 vots respecte a les últimes eleccions. Els socialistes guanyen 17.000 vots i quatre punts, passant a ERC com a segona força però encara lluny dels postconvergents. La CUP és una altra formació en reculada, amb 10.000 vots menys i una pèrdua de 5 punts, mentre que Vox manté més o menys el mateix percentatge però amb 3.000 vots més.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya de Girona

Mereix una menció especial el PP, que ha passat de 5.470 a 19.437 vots en tres anys, i del 2% al 6,5% dels vots. També destaca l'entrada d'Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols, que en les primeres eleccions al Parlament ha aconseguit 26.857 vots a la demarcació de Girona. El partit de l'alcaldessa de Ripoll se situa com a quarta força darrere de Junts, PSC i ERC, i davant del PP, Vox i la CUP.

Quins diputats entren per Girona

Junts tindrà set diputats gironins al Parlament de Catalunya, encapçalats pel cap de llista en aquesta demarcació, Salvador Vergés. Els socialistes tindran quatre diputats per Girona, encapçalats per Sílvia Paneque, mentre que ERC se'n queda amb només dos, Laia Cañigueral i Jordi Viñas. També entren els diputats del PP (Jaume Veray), Aliança Catalana (Sílvia Orriols), CUP (Dani Cornellà) i Vox (Alberto Tarradas).

Junts ha guanyat a les demarcacions de Girona i Lleida, mentre que el PSC ha guanyat a Barcelona i ha pres a Esquerra la demarcació de Tarragona. Aquestes eleccions han estat marcades per la victòria aclaparadora del PSC, que amb 42 diputats n'ha tret set més que Puigdemont i 22 més que el tercer, ERC. Això dibuixa un panorama completament nou a Catalunya, on els socialistes guanyen per primer cop en escons i assumeixen la responsabilitat de formar govern.

L'independentisme obté els seus pitjors resultats a la darrera dècada i queda molt lluny de la majoria absoluta. L'esquerra també s'enfonsa ia Illa no li valdrien els vots d'ERC i Comunes per governar. Catalunya entra ara en una nova fase de negociació que només pot portar a la sociovergència oa la repetició electoral, tret de sorpresa d?última hora amb una aliança inesperada.

➡️ Política

Més notícies: