Primer pla de Salvador Illa en un acte de campanya del PSC per a les Eleccions de Catalunya 2024
POLÍTICA

Salvador Illa ja es veu de president i haurà de convèncer el processisme

El que és difícil comença ara: Salvador Illa té el repte d'armar una majoria parlamentària amb un processisme derrotat

Es confirma el que semblava clar: el PSC guanya amb comoditat i Puigdemont estava lluny d'un empat tècnic amb Salvador Illa. Els socialistes catalans aconsegueixen 41 escons - 9 més respecte al 2021 - i gairebé el 30% dels vots. A partir d'aquí, la pregunta és com es concretarà aquesta victòria en forma d'una majoria al Parlament.

[eleccions]https://datos-elecciones.com/12m/ca/99/layout/9100/Elecciones%20al%20Parlament%20de%20Catalunya#[/eleccions]

Referències a Pedro Sánchez

Poc després de conèixer-se la victòria, el líder dels socialistes, Salvador Illa, ha comparegut per transmetre dos missatges. El primer, que “Catalunya obre una nova etapa” i que “es posa en marxa”. És a dir, deixar el procés com una relíquia i un record innecessari. La segona, que el primer que farà una vegada constituït el Parlament serà presentar-se a la investidura.

El seu repte ara serà convèncer un processisme que ha rebut un cop dur. I és que, a diferència del 2017 i el 2021, el processisme no suma ni fins i tot organitzant una aliança de perdedors. Encara que no facin president Illa, els processistes no tenen manera de mantenir la Generalitat. A més, Aragonès ja ha dit que se'n van a l'oposició, de manera que el tripartit no està tan clar.

Plànol curt de Pedro Sánchez i Salvador Illa amb rostre somrient en un acte del PSOE

Cal destacar que una de les primeres referències que ha fet Salvador Illa davant els mitjans ha estat Pedro Sánchez, al qual ha fet partícip d'aquesta victòria gràcies a les seves “polítiques” a Catalunya. En efecte, l'altre guanyador de la nit és Sánchez, que ja va salvar els mobles al País Basc i ara només li queden les europees.

El repte de convèncer un processisme sense majoria

D'entrada, l'anàlisi sembla clara: el PSC recull la política d'apaivagament de Sánchez i la mala gestió de la Generalitat que ha fet ERC. A falta d'estudiar detalladament el transvasament de vots, tot apunta que el votant d'ERC ha migrat en massa cap al PSC.

Pel que fa a Junts, s'ha confirmat que no hi havia cap empat tècnic amb el PSC, que era una possibilitat que es va encoratjar durant els darrers dies de campanya. Per contra, el PSC ha tret 7 diputats d'avantatge a Junts. El discurs de moderació amb poc protagonisme de la qüestió nacionalista ha convençut més que no pas el personalisme polític de Puigdemont.

Un cop desactivada la majoria indepe, el repte següent del PSC és armar una majoria parlamentària amb un processisme que ja està d'ungles. Puigdemont, per exemple, va deixar clar que o ell és president o deixa la política, i ERC deixa a l'aire com digeriran dins del partit el seu fracàs. El que és difícil comença ara per a Salvador Illa.

➡️ Política

Més notícies: