Primer pla d'Ignacio Garriga somrient. De fons es veu un color verd corporatiu de Vox
POLÍTICA

Vox perd la quarta plaça, però llança un missatge d'esperança als catalans

Els d'Ignacio Garriga han crescut en vots però no pas en diputats i es veuen superats pel PP

Nit agredolça a la seu de Vox, que malgrat no haver perdut representació com apuntaven algunes enquestes, no aconsegueix créixer prou i perd la quarta plaça. Els d'Ignacio Garriga s'han vist superats pel PP d'Alejandro Fernández, perdent així el lideratge de la dreta al Parlament de Catalunya. La formació es queda amb el mal gust de boca de no haver pogut aprofitar la pujada de les dretes i el descens de les esquerres al Parlament.

Tot i així, el candidat Ignacio Garriga ha ofert un discurs d'optimisme assenyalant que “Vox es queda i creix” i que “continuarem treballant per amor a la nostra pàtria noia”. El dirigent ha destacat que Vox ha crescut en vots i que “avui és important recordar d'on venim”, ja que abans del 2021 tenien zero diputats al parlament català. Després d'aconseguir els 11 escons “van venir unes eleccions on deien que no tindríem representació als municipis i vam aconseguir més 120 regidors”.

Finalment, ha recordat que fa unes setmanes “molts deien que no passaríem dels sis o set diputats i estem amb onze escons al Parlament de Catalunya”. Per això ha agraït als catalans que han confiat en Vox i els ha promès “que no els defraudarem”. També ha dit que Vox serà el dic de contenció de l'esquerra i el separatisme, i “una esperança pels catalans”.

Una de freda i una altra de calenta

Vox havia plantejat una agressiva campanya electoral molt centrada en el fre a la immigració il·legal i la delinqüència. A més, Santiago Abascal havia dipositat grans esperances a Catalunya com a catapulta per rellançar Vox després del procés de renovació interna iniciat l'estiu passat. Tot i mantenir els 11 diputats, el fet que el PP hagi passat per davant deixa Abascal debilitat en la seva lluita personal amb Feijóo.

Vox sent així aquests resultats com una decepció, per una banda perquè no aprofita la pujada del vot conservador a costa dels partits d'esquerra. Però llegeix els resultats també com un missatge de resistència i consolidació, molt important tenint en compte com ha acabat per exemple Ciutadans. Per a Vox és important sentir que la vostra presència s'ha normalitzat i disposa d'un electorat fidel.

Vox no tindrà cap paper destacat en la formació de govern i tampoc no podrà liderar el discurs de la dreta davant d'un PP crescut. Tot i això, els onze diputats són una reafirmació dels principis que ha defensat en aquesta campanya electoral, sobretot amb la denúncia de la inseguretat i la islamització a Catalunya. Els d'Abascal ara poden utilitzar l'escenari postelectoral a Catalunya com a altaveu del seu discurs de cara a les eleccions europees del 9 de juny.

Una cursa de fons

Els mals resultats a Galícia i al País Basc, i el gerro d'aigua freda a Catalunya, deixen Vox per sota a la batalla amb el PP per l'hegemonia de la dreta. Tot i això, els d'Abascal ho veuen com una carrera de fons en la qual els resultats d'avui no són del tot dolents. Vox ha aconseguit arrossegar el PP a la dreta posant al centre del seu discurs la immigració i la inseguretat, i això consolida el discurs de Vox.

Al partit d'Abascal entenen també que Pedro Sánchez segueix a la corda fluixa i li queda per davant una legislatura infernal. Amb els pressupostos sense aprovar i l'embolic de l'amnistia al davant, el Govern de Pedro Sánchez fa aigües i Vox encara pot jugar un paper fonamental. Si finalment cau el govern, Vox arribarà a les eleccions amb opcions de tornar a disputar al PP el vot conservador.

Aquestes eleccions consoliden també la figura d´Ignacio Garriga, home fort de Santiago Abascal i líder indiscutible de la dreta identitària a Catalunya. El que és previsible és que Ignacio Garriga segueixi amb la seva estratègia de desgast del PSC i agitació del cansament dels catalans amb la inseguretat i la immigració. A Vox creuen que malgrat estar quatre escons per darrere del PP, el context els hi va a favor i poden continuar creixent.

➡️ Política

Més notícies: