Primer pla de Míriam Nogueras
POLÍTICA

Junts exigeix a Pedro Sánchez que Catalunya no rebi més 'menes' (de moment)

S'oposen al pla de repartiment acordat entre el govern canari i el govern central

El repartiment d'immigrants menors no acompanyats (menes) fa temps que és motiu de discussió entre les diferents comunitats autònomes. El Govern de Pedro Sánchez ha presentat un pla per al repartiment dels 6.000 menes que són a les Canàries. Però Junts ha advertit que no hi votarà a favor si no s'exclou Catalunya del repartiment.

El partit de Carles Puigdemont rebutja inicialment el pla, al·legant la pressió que ja va patir Catalunya en rebre dues mil menes el mes d'octubre passat. Va ser durant la crisi migratòria de les Canàries, quan el Govern va repartir els nouvinguts entre diverses comunitats autònomes. Catalunya, que tenia prou recursos per albergar una trentena de menes, va haver de fer front a l'acollida d'un nombre molt més gran.

Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats

A més, a Junts al·leguen que fa temps que negocien el traspàs de les competències d'immigració a la Generalitat i demanen un gest en aquest sentit al PSOE. El 'no' momentani de Junts al pla s'uneix a l'oposició de Vox i el PP. El PSOE explora ara els possibles suports a la modificació de la llei d'estrangeria, tràmit imprescindible per al repartiment de menes entre les comunitats autònomes.

En què consisteix el repartiment

Canàries gestiona ara 6.000 menes repartits en 80 centres, cosa que suposa el 45,5% del total dels menes que hi ha a Espanya, uns 13.200. Per alliberar el territori de la pressió, el Govern espanyol i el Govern canari van acordar un repartiment per tot el territori.

El pla contempla la distribució de 2.500 menes i una partida de 125 milions d'euros a repartir entre les comunitats segons el percentatge d'acolliment. Pel que fa al volum d'acolliment a cada comunitat, es tindran en compte criteris com la població, la renda, la taxa d'atur, la dispersió territorial i la pressió migratòria existent. Les regions més perjudicades, la majoria governades pel PP, s'han oposat al pla.

En tot cas, el conflicte pel repartiment de les menes ha originat un nou punt de fricció entre Junts i el PSOE. El grup parlamentari que dirigeix Míriam Nogueras ja va amenaçar el Govern que l'amnistia no implicava un txec en blanc i que votarien en contra de les propostes que no beneficiessin Catalunya. És el cas de la reforma de la llei d'estrangeria, que Junts rebutjarà si el Govern no cedeix a la petició.

Junts marca territori

Al rerefons hi ha a més el traspàs de les competències d'immigració, que Junts fa temps que reclama. Forma part del gir del partit al tema de la immigració, per competir amb l'auge de l'independentisme antiimmigració que representa Aliança Catalana. Amb la petició d'excloure Catalunya del repartiment de menes, marquen territori i demostren el seu compromís amb més controls migratoris.

Tot i que la situació dels menes a Catalunya va ser denunciada fins i tot pel Govern d'ERC. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va recriminar al Govern d'Espanya el desviament de centenars de menes a Catalunya sense prou recursos per fer front a la seva acollida.

➡️ Política

Més notícies: