Pla mig curt de Pere Aragonès somrient
POLÍTICA

El processisme només es posa d'acord per atacar el Rei Felip

Jordi Turull acusa Felip VI de generar discòrdia i Pere Aragonès agita l'extrema dreta


El rei Felip VI va pronunciar ahir el discurs de Nadal més polític, amb Pedro Sánchez i els independentistes com a principals destinataris. La reacció de l'esquerra i dels processistes és la demostració que el rei va encertar en la diana. De fet, els partits processistes, sempre dividits, aquesta vegada han trobat una raó per anar units.

El rei Felip VI va defensar ahir la Constitució com a marc de convivència de tots els espanyols. El monarca va recordar que "fora de la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles, no hi ha llibertat sinó imposició, no hi ha llei sinó arbitrarietat". A més, va apel·lar a “evitar que mai el germen de la discòrdia s'instal·li entre nosaltres”.

Jordi Turull ataca la Corona

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha valorat aquest matí com a “irrellevant” el discurs de Nadal del rei Felip VI. “Fa molt de temps que ha renunciat a les seves funcions de fer d'àrbitre davant els conflictes, i sempre actua de part. Només actua quan està en risc allò del atado y bien atado”, ha dit el dirigent català.

Turull ha rematat dient que el rei “no té cap legitimitat per parlar de la llavor de la discòrdia”. Perquè, segons ell, “si alguna cosa va fomentar la discòrdia va ser el discurs del 3 d'octubre de 2017, pel qual encara no ha demanat perdó”. A les crítiques de Turull s'han sumat les de Pere Aragonès, l'ANC i Òmnium.

Pere Aragonès agita l'extrema dreta

Els independentistes han participat aquest matí en la commemoració de la mort de Francesc Macià, al cementiri de Montjuïc. Des d'allà, el President Pere Aragonès ha dit que el discurs del rei va ser aplaudit per “la dreta i l'extrema dreta”. I en canvi, ha assegurat que “els catalans no se senten representats”.

Igual que Turull, Aragonès ha fet referència al discurs del 3 d'octubre, moment en què segons ell “es van trencar els pocs llaços” que Catalunya mantenia amb el monarca. Per a ell, el missatge d'anit va ser “la continuació d'aquell discurs”. Ha aprofitat per reivindicar la figura de Francesc Macià, “gràcies al qual avui tenim la Generalitat”.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha sumat a les crítiques al rei. La seva presidenta, Dolors Feliu, ha dit que el discurs d'anit demostra que la monarquia no empatitza amb la “unió de pobles lliures”. Òmnium Cultural considera que les apel·lacions constants del Rei a la Constitució “nega drets als catalans”.

Pluja de zascas als indepes

Una vegada més, les declaracions dels dirigents independentistes són respostes amb contundència a les xarxes socials. Li recorden a Jordi Turull que “si vivim sota aquest vividor és gràcies a vosaltres, no us ho perdonarem”. I que “si fossis una mica coherent, no hauríeu donat suport al PSOE ni al Govern d'Espanya”.

Un català li retreu a Jordi Turull que “la Constitució protegeix la teva llibertat d'expressió i cobrar de l'Estat per destruir-lo”. Li demanen que “deixi de plorar” perquè “no ha parat de fer-ho des de 2017”. Alguns diuen “visca el rei i avall el pijo indepe”, i altres anomenen “botifler” al dirigent de Junts.

A Pere Aragonès li retreuen que “tot el que no pensa com ells és extrema dreta”. També rep els qualificatius de traïdor i botifler per part dels propis indepes, que li responsabilitzen de seguir dins d'Espanya. Està clar que a Catalunya els dirigents viuen en el seu món, al marge de la realitat.

➡️ Política

Més notícies: