Primer pla d'Artur Mas i una foto de diverses banderes estelades de fons
POLÍTICA

Artur Mas desperta l'independentisme del seu somni

L'expresident dóna per mort el procés

L'independentisme no té prou força per tirar endavant i el millor és negociar un pacte fiscal per a Catalunya. Aquesta és la visió d'Artur Mas, l'expresident que va posar en marxa el Procés després de fracassar en el seu intent de negociar el pacte fiscal. Ara és ell mateix qui desperta els catalans del somni sobiranista.

En una entrevista a La Vanguardia , el dia de la nit de Nadal, Artur Mas ha advertit que “el projecte independentista avui no té les condicions per tirar endavant”. No tanca del tot la porta al referèndum. Però considera que ara no es donen les condicions i que és millor optar per objectius més pragmàtics.

A més, Mas ha assenyalat “l'efecte Illa” com la gran amenaça per a l'independentisme en el moment actual. L'expresident ha advertit del risc que els partits sobiranistes no sumin i que el PSC guanyi les properes eleccions. Davant d'aquest panorama “tot canvia”, ha plantejat el convergent.

Artur Mas, més sincer que mai

Artur Mas diu que l'independentisme “no ha de renunciar al referèndum” perquè “si els catalans no desisteixen, un dia o un altre arribarà”. Però “és molt evident”, adverteix, “que no passarà els propers anys i ara cal omplir la cistella”. Per això assegura que “el que vaig defensar el 2011 i el 2012, el concert econòmic, és el gran tema”.

Però, a més, Artur Mas ha refredat les expectatives de l'independentisme en dir que “el conflicte polític no es resoldrà els propers quatre anys”. Per a ell, “no podem castigar el país durant els propers anys escondint les incapacitats de l'independentisme i fingint el que no és”. De fet, acusa de “gesticulació excessiva de cara a la gextremia”.

Adéu al Procés

Artur Mas ha tancat el cercle, ja que sent el president que va inaugurar el Procés és qui ho ha donat per tancat. "Estem al post-procés", ha afirmat, i ha dit que "ja que no hem aconseguit els objectius hem d'aprendre les lliçons". Per a Artur Mas, “tal com ho hem conegut, el procés ja està”.

Primer pla d'Artur Mas

Per a l'expresident, la tasca urgent de l'independentisme és recuperar la unitat per evitar un desastre electoral. "Si arribem a les eleccions amb Junts i ERC barallant-se, els imputaran que no hagin aconseguit la independència i hagin perdut la majoria", ha dit. Mas tem “el risc que els partits independentistes no sumin al Parlament”.

Indignació a l'independentisme

Fa mesos que Artur Mas anuncia aquest viratge en les seves posicions, cosa que l'ha convertit en un enemic de l'independentisme. Molts van criticar la intenció d'influir Carles Puigdemont perquè pactés amb el PSOE. Ara, aquests indepes reaccionen amb indignació a l'entrevista de La Vanguardia .

Critiquen que Artur Mas “mai no ha cregut en la independència” i li retreuen que “qui no té les condicions sou vosaltres”. Molts comentaris a la notícia assenyalen que el que cal canviar són els partits i els líders. Això coincideix amb un procés d'enfonsament i de renovació dins de l'independentisme.

Totes les enquestes assenyalen una pèrdua de suports per part dels partits processistes (ERC, Junts i la CUP) il'auge de noves forces. D'una banda hi ha Aliança Catalana, el partit que aplega la frustració independentista i la preocupació per la immigració. D'altra banda, la llista cívica que promou l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).